Kruševac: Kruševački Edukativni centar pokrenuo je sajt sajamskola.eckarijera.rs gde osnovci mogu da nađu informacije u vezi sa upisom u neku od osam kruševačkih srednjih škola, obrazovnim profilima i mogućnostima koje im pruža školovanje za svako zanimanja u okviru projekta “Znanjem do posla”.

 

“Cilj je da mladi koji završavaju osnovnu školu dobiju prave informacije o tome koje su mogućnosti i šta ih tačno očekuje u određenom obrazovnom profilu. Na sajtu se nalazi mapa sa lokacijama srednjih škola i infrmacijama za svaku posebno”, navela je  Tijana Stefanović iz Edukativnog centra, koja se u okviru projekta „Znanjem do posla“ bavi karijernim vođenjem i savetovanjem.

 

Ona objašnjava da na sajtu stoji koliko poena je potrebno za upis svakog obrazovnog profila, šta nakon toga mogu da upišu, koje su oblasti u kojima kasnije mogu da se nađu, koja su zanimanja koja su interesantna za pojedine škole i profile.

 

 

Situacija u vezi sa epidemijom korona virusa pokrenula je ideju o izradi ovakvog sajta.

 

“Edukativni centar od ranije sarađuje sa srednjim školama u oblasti karijernog vođenja i savetovanja. Mladi su dosta informacija dobijali  iz informatora koji imaju i svoju elektronsku verziju, a onda smo odlučili da sve te informacije objedinimo u okviru ovog sajta”, rekla je Tijana Stefanović.

 

Sledeći zadatak je da informacija o virtuelnom sajmu kruševačkih srednjih škola stigne do što više mladih.

 

“Očekuju nas informativne sesije koje će se, shodno tome kako se trenutno odvija nastava, raditi takođe kombinovano, u školama i onlajn”, navela je ona.

 

Podseća da su za mlade pripremljeni i flajeri – biraš školu ili biraš fakultet, o mogućnostima karijernog vođenja i savetovanja, namenjeni osnovcima i srednjoškolcima.

 

“U okviru karijernog vođenja i savetovanja sa školama dogovaramo termine za onlajn i direktne info sesije i radionice. Ovo je period u kome se najviše radi sa osmacima. Pozitivno razmišljamo i nadamo se da ćemo u drugom delu godine ponovo organizovati Realne susrete u kojima se osnovci i srednjoškolci upoznaju sa predstavnicima konkretnih zanimanja”, očekuje Stefanovićka.

 

Potvrđuje da je planirano da se sajt www.sajamskola.eckarijera.rs u narednom periodu dopunjava informacijama koje će se odnose na srednje škole iz celog Rasinskog okruga.

 

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković