Novi Pazar: Više stotina Novopazaraca i žitelja okolnih gradova predstavilo se poslodavcima na tradicionalnom Sajmu zapošljavanja na kojem je ove godine 30 firmi tražilo preko 200 radnika različitih profila.

 

Najviše su bili traženi radnici za tekstilnu i građevinsku industriju, ali i za proizvodnju obuće, nameštaja, za ugostiteljstvo, trgovinu i administraciju.

 

Sajam je otvorio direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović koji je istakao da ovakve manifestacije imaju veliki efekat u smanjenju nezaposlenosti.

 

 

“Podaci pokazuju da četvrtina nezaposlenih koji se pojave na sajmu veoma brzo dođu do posla kod poslodavca sa kojim stupe u kontakt i predaju im biografiju ili kod nekog drugog. Raduje nas to što u Novom Pazaru ima 30 poslodavaca koji će zaposliti oko 200 radnika”, rekao je Martinović.

 

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ukazao je da su, zbog izostanka stranih investicija, lokalne firme i preduzetnici nosioci razvoja i glavni poslodavci.

 

“Lokalna samouprava kroz razne subvencije, uz pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje, nastoji da pomogne našim poslodavcima kako bi proširili svoje kapacitete i zaposlili nove radnike, pre svih,  mlade ljude, rekao je on.

 

Ovu manifestaciju iskorstili su i Kancelarija za mlade i Udruženje psihologa Novi Pazara, kao partneri programa “Znanjem do posla” u ovom delu Srbije, kako bi predstavili taj projekat, aktivnosti koje realizuju, a među kojima su i obuke na radnom mestu i treninzi za sticanje različitih veština.

 

 

“Posetiocima sajma smo prezentovali mogućnosti obuka za 20 zanimanja koje su u sklopu E2E programa organizovane u drugim gradovima Srbije, a radi se o radnim mestima koja nisu toliko aktuelna na našem tržištu rada. Tu su, na primer, obuke za somelijera, bravara, CNC operatera, za razne programere, a uočili smo da su naši mladi najviše zainteresovani  za posao knjigovođe”, naveo je direktor Kancelarije za mlade Džemaludin Paučinac.

 

Trudićemo se, dodao je, da u budućnosti realizujemo neke od tih obuka i u Novom Pazaru.

 

Uz podršku Vlade Švajcarske, kroz program “Znanjem do posla”, 15 devojaka je pre par dana počelo obuku kod poslodavca za zanimanje ličnog pratioca, dok će isto toliko praktikanata u maju početi obuku za konobara.

 

Obe obuke obavljaće se u Novom Pazaru, Tutinu i Raški, a polovina polaznika je iz društveno marginalizovanih grupa.

 

Takst i foto: Nikola Kočović/ Uredila: Sandra Vlatković