KruševacPosao za koji ste se školovali nije lako naći. Zato je dvadeset mladih Kruševljana odlučilo da prođe obuku za knjigovođe dopuni svoja znanja ili nauči nešto sasvim novo. Uslov za polaznike obuke nije bilo ekonomsko predznanje, pa su svoju šansu da nešto novo nauče iskoristili i mladi čije struke nisu nimalo srodne sa ekonomijom, kao što su vaspitačice, istoričar i novinarka.

Činjenica da kao vaspitačica nije mogla se zaposli, dovela je Jelenu Tripković na obuku za knjigovođe. Ona je završila Višu školu za vaspitače, ali veruje da joj joj prekvalifikacija može pomoći.

„U struci sam radila samo nekoliko meseci, na zameni. Znam da vaspitači veoma teško dolaze do posla. Radila sam i u trgovini, ali sa poslom knjigovođe nikada nisam imala dodir“, kaže Jelena.

Obuka je kaže bila zahtevna, ali je Jelena sigurna da bih se snašla kada bih se zaposlila u nekoj knjigovodstvenoj agenciji, a navodi i da bi će joj znanje stečeno na obuci koristiti ukoliko bude radila u administraciji.

Ona ističe odlučnu atmosferu tokom obuke na kojoj je stekla mnogo novih prijatelja.

„Veoma mi je važno to što sam upoznala vlasnike više agencija i imam mogućnost da im se sutradan možda obratim za posao“ zaključuje ona.   

Obuku za knjigovođe, u okviru projekta „Znanjem do posla“ realizovala kruševačka Regionalna privredna komora u saradnji sa Kancelarijom za mlade Grada Kruševca i osam knjigovodstvenih agencija. Polaznici se slažu u oceni da su znanje i iskustvo koje su stekli na obuci, dragoceni, pa zato i smatraju da je obuka mogla i duže da potraje.

Apsolventu istorije, Stefanu Đorđeviću obuka za knjigovođe bila je zanimljiva.

“Ovo je za mene veliko iskustvo, stekao sam mnogo novih prijatelja, kontakata i odredjeno znanje o knjigovodstvu. Nadam se da će biti još obuka ovog tipa, a mogle bi da budu  iz različitih oblasti, poput umetnosti, kulture“ predlaže Stefan.

Više prakse, više znanja

Marija Mitić imala je predznanja iz ekonomije jer je završila srednju ekonomsku školu, ali odlučila je da završi novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu. Na obuku je došla jer je spremna da počne da radi u onoj struci u kojoj joj se prvo ukaže prilika.

„Obuka je generalno bila dobra, ovo je dobar način učenja i bilo bi još bolje kada bi umesto dva i po trajala pet do šest meseci“ kaže Marija.

Ona smatra da trebalo da bude više prakse u agencijama.

Dodatna praksa bila presudna da Milena Maksimović dođe na obuku. Ona je završila srednju ekonomsku školu, a potom Višu pedagošku.

„Tokom školovanja mi je nedostajala praksa. Tokom obuke sam videla po kom principu funkcionišu knjigovodstvene agencije, kako izgleda  njihov odnos prema klijentima. Bilo je raznovrsno, imali smo različite oblike učenja, ali je trebalo da traje duže“ navodi Milena koja je do sada radila samo studentske poslove preko omladinske zadruge.

Nova poznanstva, mogući put do novog posla

Tamara Babić je na obuku došla sa dobrim ekonomskim predznanjem jer je završila Višu poslovnu školu. Nigde nikada nije radila i želela je da stekne novo znanje i praksu, koja joj je, kako kaže, nedostajala i tokom školovanja.

„Mnogo mi znači to što su nam mentori bili vlasnici knjigovodstvenih agencija i što sam ih upoznala. Možda ću kod nekog od njih uspeti da se zaposlim“ nada se Tamara.

Poslu knjigvodje polaznike je učilo osmoro mentora, vlasnika kruševačkih knjigovodstvenih agencija. Polaznici su, osim časova teorije imali i praktičan deo obuke, odlazili su u institucije, poput Poreske uprave, Fonda PIO, Dečije zaštite, naučili su gde se i koja dokumenta predaju. Sa mentorima su išli u banke, dok su u agencijama videli kako izgleda komunikacija sa klijentima.

Obuka za knjigovodje je jedna od četiri obuke za učenje na radnom mestu, koje je u okviru projekta „Znanjem do posla“ pohadjalo 50 mladih nezaposlenih ljudi u Kruševcu. Vlada Švajcarske je za to izdvojila oko 82 hiljade franaka, a cilj je da se sticanjem praktičnih znanja i veština poveća zapošljivost mladih.