Pirot: Job Info centar u Pirotu za pirotske gimnazijalce organizovao zanimljiv susret u Start up centru.

Mladi upoznali zanimanje programer

U okviru projekta ”Znanjem do posla’’ sa učenicima Gimnazije u Pirotu je nedavno organizovan zanimljiv susret na kome je predstavljeno zanimanje programer.

Prema rečima karijernog savetnika u Job Info centru, partnera na projektu, Marka Cenića, neretko se dešava da mladi imaju pogrešnu predstavu o nekom zanimanju.

“Često imaju preopširnu ili pak preusku sliku o nekom zanimanju, a neretko se dešava da imaju i sasvim pogrešnu sliku o tom poslu. Zbog toga smo mi u Job Info Centru došli na ideju da te zablude i loše informisanje iskorenimo i da ove godine mladima ponudimo mogućnost da se u realnim susretima upoznaju sa određenim zanimanjem, kao i sa ljudima koji se bave tim poslom”, kaže Cenić.

 

 

Osluškivanjem potreba učenika srednjih škola na području grada Pirota, Job Info Centar je odlučio da mladima predstavi zanimanje programer, tačnije zanimanje Softver developer.

“U Start up centru učenici drugog razreda specijalnog informatičkog odeljenja Gimnazije Pirot imali su priliku da se upoznaju i saznaju nešto više o samom zanimanju, ali i da razgovaraju sa direktorom i zaposlenima u kompaniji Resoultesa. Tom prilikom mogli su da iz prve ruke čuju kako je to baviti se ovim poslom, ne samo u Srbiji, već i šire, čak do Južne Afrike, jer im je direktor firme Lesli Adrian Dunbar govorio upravo o tome. Takođe, mogli su da čuju i šta zapravo znači biti programer, kako je Dunbar stigao dotle, zašto je baš izabrao ovaj poziv, koji su preduslovi za bavljenje ovim poslom, koju školu je najbolje upisati, ali i šta je sve potrebno kako biste postali kvalitetan developer. Pored toga, mladi su mogli da razgovaraju i sa zaposlenima, te da pitaju sve što ih je zanimalo”, kaže Cenić.

Cenić dodaje da su mladi i tek kako bili zainteresovani da postavljaju pitanja o tome kako stići dotle, koju školu treba upisati, ali i da saznaju nešto više o samom zanimanju, šta to u stvari ono predstavlja.

“Na kraju, učenicima je predstavljen i koncept Start up-a, šta on predstavlja, kako funkcioniše i koje su prednosti ovakvog vida poslovanja. Trebalo bi istaći da su učenici, ali i profesor, bili izuzetno zadovoljni prikazanim i da jedva čekaju da se ponovo organizuje ovakav realan susret”, kaže Cenić.

 

 

Pitanja i komentari učenika

Cenić navodi neka od brojnih pitanja i komentara učenika na realnom susretu:
„Šta je to developer?“, „Čime se tačno vi bavite?“, „Koji fakultet treba da završim da bih bio na Vašem mestu?“, „Svideo mi se ovaj susret, shvatio sam šta znači ovo zanimanje“, „Adrian nam je rekao koliko je odricanja i rada potrebno kako bismo stigli dotle“, „Odličan koncept, puno mi je pomoglo da se dodatno opredelim o svom budućem pozivu”.

 

Tekst i foto: Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković