Pirot: Obuka u okviru projekta ”Znanjem do posla” u Pirotu je završena, a mladi koji su je pohađali nadaju se da će stečena znanja uskoro iskoristiti u praksi i dobiti posao. Obuke na radnom mestu, finansiraju vlade Švajcarske i Srbije, a prošlo ih je četrdesetak mladih iz Pirota. Deo projekta obuhvatio je i mlade Romkinje koje imaju završenu samo osnovu školu. Na kraju obuke svi su bili zadovoljni onim što su naučili i šansama koje su im pružene.

“Ovo je bila odlična prilika za sticanje novih znanja i veština. Praktičan rad je bio odlično organizovan. Ujedno sam stekao šansu da, pored sticanja novih znanja, dobijem i priliku za zaposlenje. Radio sam na CNC strugu. Reč je o veoma zahtevnom poslu, a iskustvo je dragoceno”, priča Dušan Marković koji je obuku završiopu u firmi ”D Company”.

 

Ivana Đošić nikada nije radila, jer u njenoj struci nije bilo posla. Nakon obuke u štampariji ”Pi-press” nada se poslu grafičkog operatera.

 

“Bila sam na obuci za grafičkog operatera. Po struci sam tehnolog za farmaceutsko-kozmetičko inženjerstvo, ali nisam mogla da se zaposlim u struci. Naučila sam nešto novo. Posao je jako kreativan i rado bih radila ovaj posao u štampariji”, kaže ona.

 

 

Tri mlade kozmetičarke planiraju otvaranje svojih salona

 

Šest mladih žena u okviru programa “Znanjem do posla” obučavale su se za kozmetičara u salonu ”Luminica” u Pirotu. Njih tri očekuje stalni posao u ovom i drugim gradskim kozmetičkim salonima, dok preostale tri, osposobljene za samostalni rad, planiraju da otvore sopstvene kozmetičke salone.

 

“Završila sam samo osnovnu školu, posle toga sam završila obuku za manikira i pedikira. Kada sam dobila poziv za ovu obuku veoma sam se obradovala, jer sam ovde svoje znanje nadogradila i mnogo toga novog naučila “, kaže tridesetpetogodišnja Danijela Durmišević koja sada planira da otvori sopstveni salon.

 

“Projekat je odličan. Sve smo uglavnom sa osnovnom školom, a obuka nam je otvorila vrata da možemo da se zaposlimo”, objašnjava Danijela Durmišević.

 

Obuka na radnom mestu koju je organizovalo Udruženje gradjana „Ternipe“ imala je za cilj da mladim Romkinjama omogući  da nađu posao, otvore svoj salon i na taj način se ekonomski osnaže.

 

 

“Završila sam samo osnovnu školu, dosad nigde nisam radila. Znači mi ovo novo iskustvo, mnogo sam naučila. Planiram da se zaposlim u nekom salonu ili da radim nešto sama“, rekla je posle završene obuke devetnaestogodišnja Milica Alić.

 

Sedam devojaka obučeno za vrtlare, a pet sada mogu da pružaju pomoć kao gerontodomaćice

 

Sedam žena romske nacionalnosti učilo je posao vrtlara u Radnoj jedinici Zelenilo JP ”Komunalac”. One su učetvovale u delu projekta ”Korak do posla” koji ima za cilj povećanje broja zaposlenih mladih iz romske zajednice u Pirotu i okolini, koje nemaju nikakvo ili imaju samo osnovno obrazovanje, a bez posla su.

 

 

Jedna od njih je bila Milica Denčić. Ona ozbiljno namerava da se bavi ovim poslom, posle završene obuke. Nada se da će dobiti posao u Komunalcu i postati vrtlar. Voli da sadi i neguje cveće.

 

“Ova obuka mi puno znači i volela bih da dobijem posao u ”Komunalcu”, jer me ovaj posao ispunjava. Ovo je za sve nas velika šansa.Do sada nigde nisam radila, a posle završene obuke dobila sam certifikat koji će mi, nadam se, omogućiti da se lakše zaposlim”, priča Milica, koja je završila samo osnovnu školu i dva razreda srednje škole.

 

 

Pet Romkinja je u okviru projekta sa licenciranim gerontomaćinima i gerontodomaćicama  obučeno za posao u domaćinstvima kojima je potrebna ovakva vrsta pomoći.

 

“Odlučila sam se za ovu obuku jer volim da pomaže ljudima. U početku je bilo malo straha kako će korisnici da me prihvate. Prezadovoljna sam kako je sve to.prošlo. Nadam se da ću naći posao”,pričala je Jasmina Demirović, jedna od polaznica.

 

Sredstva za realizaciju ovih projekata obuke na radnom mestu i podrške bržem zapošljavanju takozvanih teže zapošljivih grupa mladih obezbeđena su iz donacije Vlade Švajcarske. Lokalni partner programa “Znanjem do posla” u Pirotu su ZIP Centar i Udruženje građana “Osveženje”. Svim mladima koji su završili obuke u okviru projekta ”Znanjem do posla”  dodeljeni  sertifikati krajem jula.

 

 

Colić: Učenje na radnom mestu – pravi potez

 

 

“Prihvatli smo da budemo deo ovog velikog nacionalnog projekta.Želeli smo da ciljevima ovog projekta dotaknemo i strateške ciljeve grada. Ispostavilo se da postoje poslodavci kojima je potreban kadar koji može da se obuči i da radi. Metod učenja na radnom mestu se pokazao kao pravi potez”, rekao je na svečanosti uručenja sertifikata, direktor ZIP centra za mlade Miloš Colić  u ime konzoricijuma ZIP Centra i Udruženja „Osveženje“, partnera na projektu u Pirotu.

 

Colić kaže da se pokazalo da je industrija obrade metala, zlatni rudnik u pirotskom kraju. Pored obuke u ovom sektoru, Colić navodi i da su značajne obuke za grafičke operatere, vrtlarke, kozmetičarke, poslastičare, geontrodomaćice…

 

“Sva ova zanimanja imaju svoje mesto u gradu. Naravno, dragocena je saradnja sa Tehničkom školom u Pirotu i ostalim partnerima. Uspostavili smo Job info centar i Karijerni centar za mlade. Grad Pirot je prepoznao potrebe za osnivanjem Trening centra za mlade i učenje na radnom mestu i Startap centar. Nadamo se novom pozivu i očekujemo nove partnere”, zaključio je Colić