Kruševac: Za posao radnika u proizvodnji drvenih elemenata u kruševačkoj firmi „Eco papir“ obučava se desetoro polaznika. Mladi, nezaposleni ljudi, u tom preduzeću u okviru projekta „Znanjem do posla“, uče kako se prave ramovi za košnice i elementi za palete. Poslodavac je spreman da zaposli sedmoro, ukoliko budu savladali osnove zanata i budu želeli to da rade.

Jedan od polaznika obuke Dušan Tamburić (27) završio je osnovne i specijalističke studije iz zaštite životne sredine, ali mu to nije smetalo da se prijavi za obuku za radnika u proizvodnji drvenih elemenata. Pokušavao je da nađe posao u struci, ali kada mu to nije pošlo za rukom odlučio je da se oproba u ovom zanatu.

„Želeo sam da vidim kako izgleda rad u proizvodnji i sviđa mi se. Čini mi se da bih lepo mogao da se uklopim, da bih mogao da naučim da radim ovaj posao i radio bih ga sutra“, kaže Dušan.

I Lazar Đurđević (25) se školovao za sasvim drugačije zanimanje, studirao je prava, a ipak je odlučio da se obuči za rad u ovoj proizvodnji.

 

 

„Radna atmosfera je dobra. Šta god da treba tu sam, da pripomognem, da naučim šta treba da uradim, nije mi teško ni kada sređujemo pogon. Ovo je veoma korisno iskustvo, svako bi trebalo da ima u rukama neki zanat poput ovoga, a ja bih se rado bavio ovim poslom“, priča Lazar.

Za razliku od ostalih, Stefan Petrović (22) se školovao za stolara. Ovo mu je prvi posao.

„Do sada nigde nisam radio. Ovde vidim, kako ono što sam učio u školi izgleda u praksi. Vidim da se dosta toga razlikuje. Sviđa mi se u ovoj firmi i voleo bih da ostanem ovde da radim“, navodi Stefan.

Uz pomoć trojice mentora, polaznici, tokom praktične obuke, prolaze kroz ceo proces proizvodnje. Uče, najpre, kako se trupac doveze i opere, potom skrati na predmeru, seče na daske određene debljine, pakuje, pa nosi na sušenje. Sledi obrada na abrihteru, potom na cirkularu, pravljenje ramova i pakovanje.

U firmi „Eco papir“, koju vode supružnici Olja i Nenad Miletić, kažu da su spremni da na poslu zadrže sedmoro kandidata, ukoliko oni budu savladali osnove ovog zanata i ako budu želeli da ostanu.

„Potrebno je šest meseci do godinu dana, da oni budu samostalni majstori, a ova obuka nam je korisna kako bismo videli da li se polaznicima dopada ovaj posao, kako se uklapaju, odnosno da li bi mogli da ga rade“, kaže Nenad Miletić.

 

 

U projekat „Znanjem do posla“ su se, kaže, uključili zbog nedostatka kvalifikovanih radnika i povećanog obima posla.

„Mladi, nezaposleni ljudi koji su nam ranije dolazili često su nezainteresovani, samo žele da vide kako ovaj posao izgleda, a radije bi se bavili nečim drugim. Takodje, od kada u Kruševcu ne radi Drvno industrijsko preduzeće „Savremeni dom“ postoji problem sa obukom stolara“, navodi Nenad Miletić.

Firma „Eco papir“ svoje proizvode plasira na strano tržište, elemente za palete izvozi u Italiju, a ramove za košnice u Francusku.

Obuka za radnika u proizvodnju drvenih elemenata jedna je od obuka koje se u Kruševcu sprovode kao deo projekta Znanjem do posla, a za to zanimanje se mladi nezaposleni uče i u firmi „Saming“.

Tekst i foto: Jelena Božović/ Uredila: Sandra Vlatković