Kragujevac:   Fakultetska diploma  nije garancija za brzo zaposlenje. Visoko obrazovanje  jeste  dobra preporuka za poslodavca, ali ne i odlučujuća činjenica za izbor kandidata za zaposlenje. Poslodavci se najčešće odlučuju za one koji osim teorijskih imaju i praktična znanja  i spremni su da se odmah uključe u posao. Šansu da znanja sa fakulteta dopune  i  praktičnim imala je grupa mladih sa diplomom Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu  koja  se prijavila za učešće u obuci sa praksom na radnom mestu koju je za knjigovođe realizovao Ekonomski fakultet Univerziteta u Kragujevcu.

Obilaznicom do posla u struci

Marija Milojević  (26) je  jedna od polaznica  ove obuke. Tek nekoliko dana pošto je stekla zvanje master ekonomiste na smeru finansije, berze i bankarstvo prijavila se za obuku. Želela je da stekne nova znanja iz knjigovodstva i računovodstva, a razloge je navela u motivacionom pismu  koje  je napisala prilikom prijavljivanja na obuku.

„Navela sam da želim da se preusmerim na knjigovodstvo i računovodstvene poslove, da se u tome usavršavam. Smatram da je svakoj firmi potreban dobar knjigovođa koji u svakom trenutku zna aktivu i pasivu i poznaje zakone. To je jako moćna stvar , perspektivno zanimanje“.

A da je knjigovodstvo, kako kaže Marija, zaista „ moćna stvar“ na tržištu  ,potvrđuje i veliko interesovanje  za ovu obuku.  Prijavilo se  više od 60 kandidata !

 

Teorijski, pa praktično na radnom mestu

Izabrani kandidati krenuli su ,najpre, na teorijsku obuku, dva puta nedeljno na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu.  Imali su predavanja o Zakonu o PDV-u,  knjiženju, popunjavanju dokumentacije, poslovnim promenama… O tome se  tokom  studija, kaže Marija, učilo tek ponešto.

„Imala sam na prvoj godini knjigovodstvo, finansijsko izveštavanje, ali nisam imala ništa praktično.  Na prvom delu obuke  smo radili konkretne zadatke. Na primer , stigla faktura od dobavljača ,glasi na određeni iznos, treba da se popuni…Cilj ove teorijske obuke je bio taj da se pripremimo, da imamo predznanje i vladamo materijom kad dođemo u agenciju na praktičnu obuku“.

Polaznici su imali i obuku za rad na računaru uz korišćenje odgovarajućeg programa za  izvode, kalkulacije, izlazne fakture,  račune… Posle dvomesečne teorijske obuke  na fakultetu  i testiranja, 12 polaznika je odabrano za odlazak na praksu u agencijama koja je trajala  dva i po meseca.

 

Bez velikih očekivanja, oprezno

Marija priznaje da nije imala  velika očekivanja od prakse jer je znala  da u agencijama imaju svakodnevno mnogo posla ,  a malo vremena  da podučavaju mlađe kolege. Zamišljala je da će samo stajati  iza nekog knjigovođe i biti jedan znatiželjni posmatrač koji „ hvata“ zanat…

A , ipak, ušla je u sasvim drugačiji „film“.

„Sa još dve koleginica sam  bila na praksi u agenciji Iva ekspertiza.  Od prvog dana-pozitivna atmosfera, da svaki polaznik je imao svoj računar, odmah smo uključeni u rad. Krenule smo od knjiženja  izvoda, troškova… To su bile  realne situacije i prava dokumentacija. Kada uradimo zadatak, kolege nas provere ,ukažu na greške i to ispravimo. Trudile smo se da da odradimo što više posla. Veleprodaja , maloprodaja, građevinske firme, proizvodnja…Radile smo sa konkretnim klijentima i to nam je iskustvo bilo vrlo korisno“.

Marija kaže  da bi i studentima uz ova praktična znanja  studiranje ekonomije lakše išlo. Ona se priseća da su se i profesori sa fakulteta žalili da  studenti uče definicije napamet i brzo zaboravljaju.  Razumljivo, objašnjava Marija, jer je za mnoge njene kolege ekonomija bila „suva teorija“ pošto ima mnogo „gimnazijalaca“ koji nemaju predstavu šta je to blagajna, bilans uspeha, aktiva, pasiva…

„Tokom obuke Znanjem do posla naučila sam mnogo novih stvari o kojima se ne uči na fakultetu. Prvo, nismo imali  praksu, o PDV-u nisam imala predstavu kako se obračunava, šta znači ulazni i izlazni PDV. Svaki dan na praksi donosio je mnogo novih  informacija. Zaista, mnogo je naučeno“.

 

Posao menja sve

Po završetku prakse, Marija je od agencija „Iva ekspertiza“ dobila ponudu za zaposlenje koju je prihvatila. Više od tri meseca ona je deo tima ove agencije.

„Niko od nas praktikanata  nije očekivao da se ovde zadrži, nego da ide dalje.  I ja sam mislila da će mi učešće na obuci značiti samo bitnu stavku za CV, da ću da naučim posao  i ništa više od toga. Međutim, dobila sam priliku da ostanem i – prezadovoljna sam. Često se setim prvog dana ovde. I kao da ne verujem- pa, ja sada ovde radim!”.

Marija priča da je  na radnom  mestu konkretno zadužena za knjigovodstvene usluge za jednog klijenta koji se bavi veleprodajom i maloprodajom. I ne samo to. U Iva ekspertizi je dobila i novu šansu za napredovanje.

„Ja sam u procesu za dobijanje licence, položila sam prvi ispit za ovlašćenog računovođu, a imam još pet.  Sada mi je mnogo  jednostavnije jer sam imala praksu u agenciji i stekla korisna znanja“.

 

Poziv za ceo život

Marija kaže da se baš snašla u knjigovodstvu. Veruje da bi mogla da započne i samostalni preduzetnički biznis, ali će o tome još da razmisli.

“Mislim da još moram da učim, videću do sledeće godine dokle ću stići. Za sada mi je ovde odlično za učenje i usavršavanje”.

Prema Marijinim rečima njene kolege iz generacije , master ekonomisti, nemaju problema sa zaposlenjem. Međutim ,njihov najveći izazov je da pronađu posao baš u onoj oblasti ekonomije  za koju imaju najviše interesovanja i sklonosti.  Marija je to uspela, zahvaljujući obuci „Znanjem do posla“.

 

Praksa kod poslodavca – učenje, saveti, posao

Po programu praktične obuke za knjigovođe pet poslodavaca je primilo ukupno 12 praktikanata.

Osnivač agencije  Iva ekspertiza i mentor na  obuci, Ivanka Rakonjac, smatra da je program bio dobro osmišljen i koristan za mlade koji posle završetka Ekonomskog  fakulteta, puni teorijskog znanja, treba da izaberu svoj profesionalni put.

„Mladi ekonomisti znaju da će posle studija sigurno pronaći posao, ali je dilema u vezi sa njihovim usmerenjem, da li će to biti marketing, bankarstvo, knjigovodstvo… Oni obično sanjaju da se zaposle u banci, a knjigovodstva se plaše, jer je jako malo prakse na fakultetu. Drugo, to je vrlo ozbiljan i odgovoran posao. Sećam se da je u moje vreme od 630 kandidata  samo njih 10 upisalo smer za knjigovodstvo. Ono što je dobro je da svih 10-ro danas vrlo uspešno vode privatan biznis i svoje znanje su vrlo lepo unovčili”

U Iva ekspertizi kažu da je obuka za knjigovođe bila dobar izbor za mlade sa diplomom Ekonomskog fakulteta, jer je taj „ zanat“ vrlo tražen na tržištu, a takođe, za one koji žele da napreduju, početni korak ka poslu računovođe.

„Moja agencija je dobila  tri praktikanta. Došli su sa velikim predznanjem, pa je rad sa njima bio lak i korektan. Svakoga dana video se napredak i sposobnost da stečena znanja primene u praksi“.

U agenciji navode da je obuka  počela  baš u vreme izrade završnih računa, pa je posla bilo tri puta više nego uobičajeno. To je za praktikante bilo vrlo korisno jer su imali priliku da svakodnevno uče na različitim primerima iz prakse.

Prva „lekcija“ je bila obračun  zarada, trebalo je da se podaci “ukucaju“ i za Poresku upravu, ispišu nalozi, da se plati, uzmu izvodi, pa da se sve i proknjiži… U agenciji su posebno zadovoljni zalaganjem praktikanata dok se radio najzahtevniji posao –  završni račun.

„Ne možete verovati koliko su bile posvećene poslu, koliko su volele da ga nauče. Nisu gledale ni na vreme, nikada ih niste videli kako samo sede, pričaju ili  šetaju. One su ostajale do kasnih večernjih sati. Nisu dozvolile ništa da im promakne,  nijedan potez ,nijedna radnja , aktivnost … Jedan klijent ,pa drugi ,pa su htele da znaju šta ima kod njih specifično… Pratile su različit set finansijskih izveštaja koji se sačinjava. Shvatile su da ništa ne treba da im promakne. Ukazala  im se šansa i- zgrabile su je“.

Prema rečima mentorke, savladale su tokom obuke toliko praktičnih znanja o knjigovodstvu da svaki poslodavac  može da se osloni na njihov samostalan i kvalitetan rad.

Trud se isplatio i posle obuke sve tri praktikantkinje su  “proknjižile” prvo zaposlenje.

Knjigovođe sa dugogodišnjim iskustvom  smatraju  da je baš ovo posao  za  mlade ekonomiste. Imaju predispozicije, kvalitetno obrazovanje, brzo misle i rade, dobre komunikacijske sposobnosti, znaju po nekoliko jezika i poznaju IT tehnologije. Starije kolege za mlađe imaju i poruku. Ko uđe u ovaj posao, dobro ga nauči i vidi koliko znanja pruža-zavoli ga, pa se retko dešava da ga kasnije promeni .

 

Prednosti učenja kroz rad

Poslodavci ocenjuju da je prednost  programa obuke knjigovođa na radnom mestu što postoji  mogućnost direktne procene kandidata, njegovih znanja i napretka , radne i organizacione sposobnosti. Takav  rad sa praktikantima  daje šansu za zbližavanje, proveru i lakše ukazivanje poverenja  i zaposlenje.

Projekat obuke za knjigovođe pokazao se kao primer dobre prakse jer su učesnici dobili šansu da steknu prva profesionalna iskustva . Posle završene obuke  imaju izbor, da  započnu  sopstveni biznis u knjigovodstvu ili da nastave da se  usavršavaju i  polažu licencu  za računovođe, ili ,pak,  da se  zaposle u nekoj velikoj kompaniji…

“Svi učesnici našeg projekta su ostvarili benefite. Nezaposleni su stekli znanja i posao, poslodavci dobili obučene kadrove, a mi kao edukatori uspešno smo povezali te dve strane i realizovali našu misiju u oblasti obrazovanja. Jasno i direktno smo sagledali prednosti obrazovanja putem učenja kroz rad ,a svesni efekata, i ubuduće možemo razvijati i unapređivati naše obrazovne programe prema  u skladu sa zahtevima tržišta rada i na principima dualnog obrazovanja“ rekla je doc. dr Mirjana Todorović, koordinatorka projekta „Novi poslovi za mlade knjigovođe“  Centra za ekonomska istraživanja Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu