Kragujevac: Časovima u Srednjoj stručnoj školi u Kragujevcu počela je obuka za CNC operatere. Za devetoricu polaznika nastava u školi je priprema pred odlazak u kompanije u kojima će naredna tri meseca pohađati praktičnu obuku na radnom mestu za zanimanje – operater na CNC mašinama.

Nastava u školi traje 12 dana predstavlja kombinaciju teorije i prakse.

Praktični deo nastave izvodi se u školskom kabinetu opremljenom CNC mašinama poslednje generacije. Uz pomoć nastavnika Srednje stručne škole, polaznici obnavljaju stečena i osvajaju nova znanja.

Svi naši sagovornici „jednoglasno“ odgovaraju da su se na obuku prijavili zbog toga što je CNC operater danas vrlo traženo i dobro plaćeno zanimanje. Očekuju da će se brže zaposliti, ako budu imali praktično iskustvo u kompanijama.

Marko Vučićević (18) je ove godine završio školovanje za mašinskog tehničara motornih vozila.

„Odmah sam tražio posao, išao sam na biro da se prijavim i savetnica mi je preporučila da se javim na konkurs „Znanjem do posla“. Izabrao sam ovu obuku, jer su CNC mašine veoma zastupljene u firmama, rad na njima nije fizički težak, a posao je  lepo plaćen“ kaže Marko koji će posle obuke u školi ići na praktičnu obuku u „IC inženjering“.

Među polaznicima je i Marko Kondić, koji je posle školovanja za tehničara mašinske energetike, završio Pravni fakultet.

„Prijavio sam se na obuku zbog novog znanja i da bih brže našao posao, jer je u pravnoj struci malo teže naći posao. Jedva čekam da krenem na praktičnu obuku u kompaniji Sloga“, kaže Kondić.

Slavko Živanović (27) po obrazovanju je elektrotehničar računara. Radio je kao vozač dostavljač, kao i neke terenske poslove, ali nikada nije radio u svojoj struci.

„Nekoliko mojih drugara radi na CNC mašinama i otud i meni interesovanje za ovaj posao. Za obuke „Znanjem do posla“ sam čuo u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Odabrao sam ovo zanimanje zato što znam da je potrebno kompanijama, da ću se brže zaposliti, a i da je posao dobro plaćen“, navodi Slavko.

 


Zadovoljan je nastavom u školi jer se, kaže, profesori trude da im što više objasne, te su na teorijskoj obuci sve razumeli.

„Očekujem da ću se dobro pokazati i da ću ostati da radim u kompaniji u koju idem na praktičnu obuku. Ako ne, barem ću steći iskustvo koje će mi dati prednost i pomoći u traženju posla“, kaže Slavko.

Bogdan Milojević (19) je tehničar za kompjutersko upravljanje, ali radno iskustvo.

„Želim da radim u struci, ali poslodavci traže radnike sa  iskustvom u radu na CNC mašinama“, rekao je Bogdan.

On kaže da je na nastavi proširio “školska„  znanja, a da  najviše očekuje od praktične obuke u kompaniji „IC inženjering“.

„Nadam se da ću da se uklopim u radnu sredinu i da ću imati priliku da se zaposlim posle obuke“, kaže Bogdan.

 

Znanje za brže zaposlenje

Deo obuke za CNC operatere koji se izvodi u Srednjoj stručnoj školi, vode obučeni nastavnici sa višegodišnjim iskustvom u neformalnom obrazovanju.

 „Imamo savremeni CNC kabinet, gde polaznike možemo da naučimo osnovama rada na tim mašinama, po zahtevu tržišta. Savremene CNC Haas mašine imaju najsavremeniji softver, tako da smo konkurentni“, objašnjava Aleksandar Zdravković, nastavnik stručnih predmeta mašinske grupe.

Branko Perović je bio prvi predavač polaznicima obuke „E2E“ i kaže da to jeste šansa za mlade.

„Ovo je neformalna obuka koja ima za cilj da omogući mladima da nauče neke nove tehnologije i da im to poboljša mogućnost zapošljavanja“ kaže nastavnik stručnih predmeta Branko Perović.

On kaže da u okviru obuke u školi, polaznici imaju opštu teoretsku obuku na kojoj neki obnove, a neki nauče nešto novo iz mašinstva, kao što je čitanje tehničke dokumentacije, crtanje i sl.

„U praktičnom delu obuke u školi, oni se upoznaju sa CNC tehnologijama, pošto će u firmama u koje budu otišli na praksu da rade na CNC mašinama. U školi imaju priliku da se upoznaju sa principom rada ove opreme i da znaju osnovne pojmove kada uđu u firmu“, kaže Perović.

Nastavnici su ocenili da su polaznici obuke „Znanjem do posla“ u školi  vrlo motivisani za usvajanje novih znanja.

„Imamo i učenike koji su tokom školovanja bili osrednji ili loši đaci, a onda kada započnu neformalno obrazovanje, pokažu veću motivisanost i ozbiljnost. Shvataju da im je pružena šansa ne samo da steknu novo znanje, nego i da uđu u preduzeća i da sutra rade taj posao“ kaže nastavnik Aleksandar Zdravković.

Posle 12 dana u školi polaznici odlaze u kompanije u kojima će se na realnim radnim mestima obučavati tri meseca.

 

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković