Pirot: Marija Potić, strukovni inženjer industrijskog inženjerstva, odmah posle diplomiranja, završila je obuku na radnom mestu i dobila posao CNC programera. Zadovoljna je poslom koji radi, a veruje, da bi da nije bilo programa Znanjem do posla, potraga za poslom mnogo duže trajala.

Marija ima 23 godine i završila je Visoku tehničku školu u Nišu.

„U okviru projekta ”Znanjem do posla” sam pohađala obuku za CNC operatere koja je trajala 6 meseci. Obuku sam završila u firmi JLB SOULIER, u kojoj sam i sada radim“, priča Marija.

Ona navodi da je tokom obuke, u kratkom vremenskom period, savladala rad na CNC mašinama i usavršila svoje srednjoškolsko znanje na NC mašinama.

„Najvažnije je da sam dobila priliku da u praksi opravdam svoju diplomu i znanje kao CNC programer. Imala sam punu podršku i pomoć iskusnijih kolega. Ponosna sam na sebe, što sam nakon završene obuke za CNC operatera, zaposlena u firmi kao CNC programer“, kaže ova mlada devojka.

Marija kaže da bi obuke preporučila svima iz njene struke.

“To je način da naučimo kako da teorijsko znanje primenimo u praksi i još više usavršimo. Dobija se i novčana nadoknada, svakog meseca tokom trajanja projekta, što je vrlo stimulativno za nas mlade. Ipak, najvažnije je da imate mogućnost i da se zaposlite ukoliko se dobro pokažete”, navodi Marija.

Iako joj je ovo prvo radno iskustvo, zadovoljna je i poslom koji radi i kompanijom u kojoj je dobila šansu.

“Ovaj projekat je mene motivisao. U međuvremenu sam završila i kurs za Solidworks program i dobila sertifikat. Planiram da ostanem ovde i napredujem u svojoj struci“, kaže Marija Potić.

Obuke na radnom mestu u Pirotu prošlo je više od 80 ljudi, a 60 odsto je odmah posle obuke dobilo zaposlenje. U JOB Info centru, koji je pratner na projektu Znanjem do posla, veruju da će se taj trend nastaviti i dalje i da će se javljati i poslodavci i mladi kojima je potreban posao.

Tekst i foto: Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković