Kragujevac: Miloš Vasiljević, praktikant u okviru projekta Znanjem do posla, obučava se za operatera u proizvodnji aluminijumskih tuba u preduzeću Orion u Kragujevcu i uči za presera, što je njegovo prvo iskustvo u proizvodnji tog tipa.

 

Miloš je po obrazovanju automehaničar i muško-ženski frizer.

 

„Radio sam posle školovanja u mlekarama Megle i Kuč, brzoj hrani, te tri godine u frizerskom salonu“, ispričao je 24-godišnji Miloš.

Kaže da je tražeći posao, video na internetu oglas za radnike u Orionu, a u tom preduzeću su ga uputili na Razvojni biznis centar u Kragujevcu, koji ga je usmerio na obuku Znanjem do posla.

 

Miloš tvrdi da posao presera nije težak, niti je naporan i ukratko opisuje šta radi na obuci.

 

„Ubacuju se rondele , pa se izbijaju odnosno prave  tube, pravi se navoj i odseče se višak tuba, zatim ide na strug na lakiranje i to je to“, objasnio je ovaj mladi praktikant.

Nije mu naporno da bude na poslu osam sati, jer mu, naglašava, od prvog dana odgovara radna atmosfera.

 

Obuku vidi kao sticanje novog iskustva koje će biti njegova prednost u zapošljavanju.

 

„Dobro sam se uklopio, imam odlične mentore, Galeta i Raju, od kojih može dosta toga da se nauči“,  naveo je Miloš.

 

Mentori pomažu, objašnjavaju, a kad mašina zaglavi, kaže, priskaču u pomoć i objašnjavaju zašto je došlo do toga i da li tuba treba da se skrati ili proširi.

 

„Čim sam došao u proizvodnju, odmah sam seo za mašinu. Grešio sam u početku, ali ne baš mnogo“, rekao je Miloš zadovoljan onim što je savladao i koliko je napredovao za dva i po meseca obuke.

Pod budnim okom mentora

 „Sve što ih interesuje, ja im objasnim. Ovo sve, naravno, ne može da se nauči za samo tri meseca, potrebno je, ipak, više vremena. Naši praktikanti, međutim, mogu da tokom ove obuke nauče da prate proces, da ako se negde tuba pogužva, da je izbace ili da je propuste“, priča majstor Dragan Stojanović, Milošev mentor na obuci.

 

Kaže da je najvažnije da mladi praktikanti budu zainteresovani da uče i da je to preduslov da budu dobri u poslu.

 

I sam je, kako je ispričao, učio od iskusnih majstora, a sada je dobio priliku da prvi put u karijeri prenosi znanje na mlade radnike.

 

A na pitanje kako se oseća kao „profesor“, kaže da „nije loše“.

 

„Mogu da nauče, samo ako hoće, a ako neće- uzalud je sve, možemo da pričamo i da im pokazujemo, ali džabe“ poručio je majstor Dragan koji ima 26-godišnje radno iskustvo.

 

On je jedan od petorice mentora koji prenose znanje sedmorici praktikanata, polaznika obuke za operatera na liniji za proizvodnju aluminijumskih tuba u kompaniji Orion po programu Znanjem do posla. U toj proizvodnji, oni uče posao presera, lakirera, rad na zatvaračima.

 

Želje i planovi

„Najvažnije mi je da steknem znanje i zaposlim se u firmi gde ću da imam stabilan posao i prihode, da mi ide radni staž, a ne da budem u firmi samo mesec – dva“, rekao je praktikant Miloš.

 

Naglašava da mu je važno i kakvi su uslovi ugovora kod poslodavca.

 

„Sve mi je važno, i uslovi rada i plata. Živim sa roditeljima koji me podržavaju i njima je važno da se zaposlim“

Kaže da nije bilo obuke Znanjem do posla, on bi i dalje bio na „birou i tražio posao, pregledao oglase…

 

„Snalazio bih se za džeparac, a to je sve rad na crno“, dodao je Miloš, naglašavajući na kraju:„Nisam pogrešio što sam došao na ovu obuku, baš nisam !“.

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković