Novi Pazar: Obuka za šivače u novopazarskoj kompaniji Duomos trebalo bi da počne za nekoliko dana, a Fikrija Isović jedva čeka da svoje dvadesetogodišnje iskustvo u tekstilnoj industriji prenese mladim polaznicima koji će imati šansu da se, za skoro tri meseca učenja i prakse, pokažu i dokažu na poslu i da dobiju stalno zaposlenje.

 

„U kompaniji Duomos radim više od godinu dana, a imam više od 20 godina iskustva kao konfekcionar. Radim i nadzirem proizvodnju, odnosno, šivenje teksas pantalona i jakni, a trudiću se da svoje znanje prenesem na praktikante kako bi mogli samostalno da rade. I sama sam prošla razne obuke i obuke u oblasti konfekcionarstva, ali pored tog znanja, za mlade je bitno da imaju želju i motivaciju da savladaju sve operacije i da posle toga uspešno rade “, rekla je Fikrija za E2E.

 

Kako bi na najbolji način prenela svoje bogato iskustvo i znanje, ona je prošla trening za mentora u Udruženju psihologa Novi Pazara, ustanovi koja je partner na programu “Znanjem do posla”, u sklopu kojeg se i realizuje obuka za šivače.

 

„Trodnevni trening je osmišljen kao nadogradnja stručnog i tehničkog znanja i ekspertize zaposlenih u kompaniji koji će biti mentori praktikantima. Fikrija je naučila kako da na jednostavan način, efikasno i kvalitetno planira tok i održava obuku. Tokom tri dana naučila je i kako da uspostavi odnos sa polaznicima, kako da komunicira i kako da uspešno reši sve izazove koji se mogu javiti tokom obuke mladih, odnosno, odraslih osoba “, navela je potpredsednica Udruženja Marija Tiosavljević.

 

Obuku za šivače konfekcije proći će dvoje mladih nezaposlenih iz Novog Pazara, a pre nego što uđu u proizvodni pogon Duomosa, pohađaće teorijsku obuku Školi za dizajn gde će steći osnovna znanja.

 

„Ovakva organizacija obuke pruža mogućnost da se kombinuju teorija i praksa, pri čemu više od 80 odsto programa podrazumeva učenje na radu. To omogućava polaznicima da uče u realnom radnom okruženju, uz podršku obučenih instruktora i da postanu deo firme i radne kulture. Ovo je idealan način da se steknu upravo one veštine, znanja i sposobnosti koje poslodavci traže i da se time brže dođe do posla i obezbedi ekonomska nezavisnost”, napomenula je Marija.

 

Ona je dodala da je ova obuka od višestruke koristi i za Duomos kroz besplatnu obuku njihovih zaposlenih za interne instruktore i finansijsku podršku u vidu nadoknade troškova potrebnih za organizovanje obuke.

 

Program „Znanjem do posla” finansijski podržava Vlada Švajcarske, a tokom ove godine u Novom Pazaru će biti realizovane obuke i za elektromontere, konobare, pomoćne kuvare i montere ALU i PVC stolarije.

 

Prvi put programom je obuhvaćena i Ivanjica gde je pri kraju obuka za lične pratioce deteta.

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković