Knjaževac: U programu „Znanjem do posla“, mentorima se poklanja velika pažnja, jer su oni spona između mladih u sveta rada.

 

Kada izgovorimo reč – mentor, uglavnom mislimo na vođu, na nekoga ko je stručan i spreman da na učenika prenese svoje praktično znanje, ali i svoje iskustvo, pripremajući ga za ono što ga čeka.

 

Program „Znanjem do posla“ prepoznao je mentore kao uzore, veoma važne osobe, koje će se posvetiti mladima i pomoći im da izgrade svoje karijere, kaže za naš portal mentor trenera Svetlana Petrović.

 

„Za mene, kao trenera u ovom programu, komunikacija sa mentorima počinje pre nego što obuka krene. Držimo treninge i mogu da kažem, iz perspektive mentora, njima je pre samog početka obuke značajno da se podsete, možda nauče nešto novo o načinu obrazovanja odraslih“, rekla je Petrović. 

 

Na treninzima se, kako je navela, usmeravaju i razvijaju njihove kompetencije, pored onih koje su profesionalne, vezane za izvršavanje pojedinih operacija, na treninzima se razvijaju i kompetencije mentora koje su usmerene na planiranje obuke i posebno na andragoški, didaktički aspekt. Znači, kako da vode polaznike, na koji način da im najbolje prenesu znanje, da ih vode kroz proces sticanja veština, ovladavanja određenim tehnikama, ili radom na određenoj mašini.

 

Mentori treba, dodala je, da ostvare dobar odnos sa polaznicima.

 

Treba da zadrže dozu profesionalnosti, da budu u ulozi onoga ko obučava – edukatora, ali i da imaju i pristup koji je prijatan i motivišući za polaznike, kako oni ne bi naišli na barijeru i pomislili: „Jao, ja ovo nikada neću moći da uradim“.

 

„Na treninzima koje ja držim, fokusiramo se na veštine komunikacije sa mlađima, kako da prilagodimo način na koji treba da mladima prezentujemo neke procese rada kako bih ih oni na najbolji način prihvatili“, rekla je Svetlana.

 

Mentorstvo je značajno za razvoj preduzeća, smatraju stručnjaci, a Svetlana naglašava da je uloga mentora itekako značajna za sliku koju će o novom, najčešće prvom radnom mestu stvoriti mladi ljudi.

 

Sticanje teorijskog znanja u školi, na fakultetu i eventualna kratka praksa, nisu garancija da ćete se odmah snaći na radnom mestu. Vrlo je važno da praktikanti imaju nekoga na koga uvek mogu da se oslone.

 

„To je mentor, a kad je neko mentor to znači da se njegov rad poštuje, da je izabran kao neko ko je kvalitetan, ko može zaista da pruži podršku. Tako imamo zadovoljstvo sa obe strane – kompaniju će osigurati kvalitetno uvođenje praktikanata u rad, kao i praktikanta koji će uvek imati mogućnost da pita, da se obrati za pomoć, ukratko – da dobiju podršku koja mu je potrebna,“ napomenula je naša sagovornica.

 

Kako da se snađu u teorijskoj, kako u praktičnoj obuci, kako da steknu radne navike, kako da budu bezbedni na radu i kako da uspostave komunikaciju sa kolegama, pitanja su na koja polaznici obuka na radnom mestu, u okviru programa „Znanjem do posla“, odgovore mogu da potražiti od mentora. Jer, oni su u isto vreme učitelji (edukatori), dobri poznavaoci posla, psiholozi i prijatelji.

 

Tekst i foto: Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković