Pirot: Sedam žena romske nacionalnosti iz Pirota  u Radnoj jedinici Zelenilo JP ”Komunalac” u Pirotu obučavalo se za posao vrtlara. Obuke su bile deo projekta ”Korak do posla’, a cilj je bio povećanje broja zaposlenih mladih iz romske zajednice u Pirotu i okolini, koje nemaju ili imaju samo osnovno obrazovanje i bez posla su. Marijeta Merdžić, nakon obuke dobila je posao vrtlara u JP “Komunalac”.

“Prošla sam obuku koja je bila vrlo interesantna i  znači mi sve što sam naučila. Mnogo se radujem što sam dobila posao, jeste na odredjeno vreme na šest meseci, ali se nadam da ću posle isteka ovog ugovora dobiti novu šansu”,  kaže Marijeta.

 

Vedra i nasmejana, kaže da je voli da sadi i neguje cveće, pa voli i svoj posao. Marijeti Merdžić ovo je prvo zaposlenje.

 

“Imala sam veliku podršku uprave Komunalca i kolega s kojima sam radila i veoma lepo su nas svi prihvatili. Tokom obuke smo učile sejanje trave, sejanje tople leje,sadnju cveća, orezivanje drvoreda i živica, košenje trave, okopavanje cveća”, kaže Marijeta.

 

Marijeta Maržić završila je samo osnovnu školu i bila bez posla. Udata je ima dva sina, od devet i šest godina a suprug je takodje zaposlen u Komunalcu.

 

“Posao mi nije težak. Da nije bilo ovog projekta ne bih ni imala bilo kakve šanse da se zaposlim. Nama je pružena velika šansa.. Tokom obuke negovan je timski rad , obuka je bila dobro organizovana i svi su se trudili da se što bolje uklopimo”,  kaže Marijeta koja se iskreno nada da će opravdati poverenje i dobiti stalan posao.

 

Kolege imaju samo reči hvale za Marijetu.

 

“Veoma sam zadovoljna njenim radom, ali i radom cele grupe koja je bila kod nas na obuci. Marijeta je dobra radnica”, kaže Biserka Veselinović, Marijetina koleginica.

U Komunalcu radi i Marijetin svekar Dobirivoje Rašić.

 

“Veoma se trudila da nauči što više. Nadamo se da će dobiti i stalni posao”, kaže Rašić.

 

Obuke na radnom mestu, finansiraju vlade Švajcarske i Srbije, a do sada ih je prošlo četrdesetak mladih iz Pirota, među kojima su i mlade Romkinje, koje zbog nedostatka obrazovanja nisu mogle da nađu posao.

 

Mogu da rade samostalno

 

Mentorka tokom obuke u “Komunalcu”, Jasmina Ilić kaže da su kandidatkinje bile pune elana, željne znanja i spremne da uče.

“Trudimo se da im pomognemo da nauče sve, od semena , sadnje cveća u cvetnim lejama u gradu na parkovskim površinama. Moći će da rade sa našim radnicima vrtlarima sve ono što se radi na uredjenim zelenim površinama u gradu, grabuljanje, košenje, sadnje, orezivanje stabala i živice. U samom rasadniku uče kompletan proces sadnje”- rekla je tokom obuke  mentorka iz ”Komunalca” Jasmina Ilić.

 

”Korak do posla” – prvi korak do zaposlenja

 

Projekat “Korak do posla” je završen, a ceo projekat i obuke su sprovođenje u saradnji sa Udruženjem građana “Tenipe”. Predsednica tog udrženja Radmila Nešić još tokom obuka razgovarala je sa svim mentorima u preduzećima u kojima je obuka sprovođena i dobila pozitivna mišljenja o polaznicima.

 

“Primera radi iz Kozmetičkog salona ”Luminica” mentorka je rekla da su sve žene spremne i da mogu samostalno da rade usluge iz oblasti kozmetike. Mogu i da se udruže i otvore Kozmetički salon. U Poslatičarnici ”Rafaelo” su takodje savladale veštine pravljenja kolača i drugih poslastica i mogu da rade. Postoji mogućnost da neke od njih ovde ostanu da rade a imamo jednu inicijativu da jedna od polaznica obuke u Romskom naselju otvori Poslastičarsku radnju. Naše Udruženje ”Ternipe” će pomoći. JP ”Komunalac” koje ima potrebe za radnicima u Zelenilu. Mentori su veoma zadovoljni njihovim radom. Ovo je velika šansa za njih”, rekla je Radmila Nešić.