Beograd: U okviru programa “Znanjem do posla” švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u Beogradu je krajem prošle nedelje održana treća po redu trodnevna radionica za karijerne savetnike. Cilj radionice je osposobljavanje, odnosno usavršavanje savetnika za obavljanje poslova karijernog vođenja i savetovanja mladih, koji će osnovcima i srednjočkolcima u Novom Pazaru, Pirotu, Kragujevcu, Kruševcu i Knjaževcu biti na raspolaganju kako bi odabrali školovanje i buduće zanimanje koje je adekvatno njihovim afinitetima.

Trodnevni trening i obuku, održanu u Beogradu, izveli su švajcarski eksperti iz organizacije „Lernwerk“, centra za radnu integraciju ranjivih grupa mladih. Kroz sve radionice u okviru programa “Znanjem do posla” prolazi 16 budućih karijernih savetnika iz pomenutih gradova, dok će se u toku samog procesa obuke identifikovati i polaznici koji će u budućnosti biti osposobljeni da obučavaju svoje kolege – potencijalne savetnike.

„U Švajcarskoj se bavim radnom integracijom ranjivih grupa mladih kroz karijerno savetovanje i vođenje već više od 10 godina i veoma sam prijatno iznenađena nivoom kompetencija ovih ljudi sa kojima sam imala priliku da se upoznam kroz radionicu u Beogradu. Budući karijerni savetnici koji prolaze obuku u okviru E2E projekta su za ova tri dana pokazali izrazito visok stepen profesionalnosti, ali i motivacije, posvećenosti, saosećanja i srčanosti kad je u pitanju rad sa mladima iz ranjivih grupa. Kroz E2E projekat, proces podizanja zapošljivosti mladih je veoma dobro organizovan, kako kroz karijerno savetovanje i vođenje, tako i kroz saradnju sa kompanijama, obučenim mentorima, edukatorima“, izjavila je Marianne Maurer, predavač i ekspert iz organizacije „Lernwerk“.

 

Drugi predavač „Lernwerk“-a, Martin Stamenkov, nakon radionice je podelio iskustva sa sličnih radionica i dodao:

„Karijerni savetnici u Srbiji po profesionalizmu mogu stati rame uz rame sa kolegama iz ove oblasti sa kojima sam sarađivao u Švajcarskoj. Ono što ove ljude izdvaja jeste njihova angažovanost motivisana empatijom i srčanošću. Teoretska znanja su bez premca, nadam se da će i u praksi kroz razmenu iskustava ova znanja doneti značajne rezultate kad je rad sa mladima iz ranjivih grupa u pitanju“.

 

Program „Znanjem do posla“ bavi se podrškom lokalnim modelima zapošljavanja mladih i usmeren je na povećanje zapošljivosti mladih kroz promociju određenih deficitarnih zanimanja, karijerno vođenje i savetovanje mladih, kao i saradnju sa privredom na lokalnom novou, kako bi se identifikovale potrebe tržišta u pogledu znanja, veština i stavova potrebnih za dobijanje posla i na taj način mladima približilo tržište rada, a ekonomski osnažila lokalna zajednica.