Ivanjica: Dvadesetak mladih nezaposlenih iz Ivanjice i okolnih mesta prijavilo se za obuku za lične pratioce deteta koju će, u sklopu projekta “Znanjem do posla”, organizovati Društvo za cerebralnu i dečju paralizu, uz podršku Udruženja psihologa iz Novog Pazara.

 

Među njima je i Tanja Lišanin, dvadesetšestogodišnja defektološkinja, koja kaže da joj je glavna motivacija za prijavu bilo to što voli da radi sa decom.

 

“Volim da pomažem drugima, a pogotovo ako su to još deca sa posebnim potrebama. Nadam se da ću biti izabrana i da ću steći nova znanja i iskustva u vezi sa načinom i metodama rada sa decom i mladima”, priča ona.

 

Njena vršnjakinja, diplomirana vaspitačica Marijana Zarić nada se da će dobiti priliku da radi sa decom, iskoristi znanja koja je stekla tokom školovanja, ali i nova, sa predstojeće obuke.

 

“Moja interesovanja su vezana za rad sa decom, kao i učestvovanje u kreativnim radionicama za decu. Volim slobodno vreme da provodim kroz igru sa decom, boravak u prirodi sa njima. Rad sa decom sa posebnim potrebama mi neće predstavljati problem, već će me dodatno motivisati”, kaže Marijana za E2E.

 

Znanje njih dve, ali i ostalih kandidata, proceniće psiholozi i karijerni savetnici Udruženja psihologa Novi Pazar koji su sa svakim pojedinačno obavili intervju i procenili im kompetencije.

“Procenjivali smo njihove lične i socijalne kompetencije, organizacione sposobnosti i orijentisanost ka klijentima, odnosno, kako se snalaze u određenim situacijama, kako se odnose prema drugima, pre svega prema deci, kako se ponašaju u organizaciji posla i rešavanju problema”, priča Adnan Aljković iz Udruženja.

 

Od dvadesetak prijavljenih, njih 17 će biti izabrano za tromesečnu obuku. Teorijski deo biće organizovan u Društvu za cerebralni i dečju paralizu, a nakon nje sledi rad sa decom iz vrtića i osnovnih škola.

 

“Sledi nam analiza profila svih kandidata i izrada izveštaja o obavljenoj proceni kompetencija. Zajedno sa predstavnicima Društva, kao poslodavcima, biće predložena lista potencijalnih praktikanata koju bi, na kraju, trebalo da odobri upravljačko telo projekta. Nadamo se da će to sve biti završeno za nekoliko dana i da će u prvoj polovini juna izabrani kandidati započeti obuku”, dodaje Emina Totić iz Udruženja psihologa.

U okviru projekta „Znanjem do posla” obuka za lične pratioce organizovana je u prethodnom periodu u Novom Pazaru, a analizom je utvrđeno da je ovo zanimanje deficitarno i u Ivanjici i da je takva usluga potrebna velikom broju roditelja dece sa posebnim potrebama.

 

Paralelno sa ovom, u narednom periodu u Novom Pazaru će biti organizovane obuke za šifače, konobare, elektromontere i pomoćnike kuvara.

 

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković