Niš: Projekat „Znanjem do posla“ ove godine je svoju delatnost proširio i na Niš i Gadžin Han, gde su u toku su obuke na radnom mestu. U ovoj kompaniji u toku je obuka za šestoro polaznika.

 

Jedna od polaznica obuke za zanimanje operater u proizvodnji optičkih kablova u firmi „Photon optronics“ u Nišu je devetnaestogodišnja Nišlijka Lana Miljković. Lana je završila Mašinsku školu u Nišu i po struci je tehničar optike.

 

„Obuku sam prihvatila iz razloga što je škola koju sam pohađala imala raniju saradnju sa kompanijom u kojoj se odvija obuka. U Kompaniji „Photon Optronics“ obuka traje tri i po meseca. Zadovoljna sam radom, jer je atmosfera dobra. Od mentora može mnogo da se nauči što meni zaista znači kao nekome ko nema praktično iskustvo posle završene srednje škole”, rekla je Lana.

 

 

Lana posle završene škole nigde nije radila i ovo je njeno prvo radno iskustvo. Ona se nada da će moći da ostane u kompaniji u kojoj je organizovana obuka.

 

„Postoje šanse za to, jer je kompaniji potreban kadar moje struke. Nadam se zaposlenju posle završene obuke koja je počela 15. jula i koja se uspešno odvija”, navela je Lana.

 

O projektu „Znanjem do posla“ Lana kaže da je vrlo koristan.

 

„Ovaj projekat pruža mogućnosti sticanja praktičnog znanja što je retkost u našem sistemu obrazovanja. S druge strane je i značajan za poslodavce da dobiju adekvatan kadar po svojoj meri, dodala je Lana“, zadovoljna što je deo programa obuke na radnom mestu u ovoj kompaniji.

 

Njena mentorka Marija Dinić ima samo reči hvale za Lanu i za njen ozbiljan pristup obuci.

 

„Sa Lanom samo prošle prvo teorijski deo koji je ona jako dobro i brzo savladala, zatim praktični deo koji je takođe brzo savladala. Naučila je procedure po kojima se radi, koje primenjuje i praktično, kao i deo poliranja koji radimo i to kako da rukuje alatima i blankovima. Pokazala je da je odgovorna, pedantna i predana poslu, a uz sve to uvažava svaku sugestiju i lako usvaja nove stvari“, ocenila Lanina mentorka Lana.

 

 

Mira Zlatkov iz Job Info centra u Pirotu, zadužena za realizaciju obuka na radnom mestu podsetila je da su na početku obuke zajedno sa predstavnicima ove firme radili selekciju kandidata.

 

„Odabrano je šest polaznika obuke i svi oni osim teorijske imaju i praktični deo obuke. Raspoređeni su po sektorima u kompaniji i obuka se odvija bez problema. Obuku su prošli i mentori”, rekla Zlatkov i dodala da su obuku prošli i mentori.

 

 

Obuke u Nišu i Gadžinom Hanu

 

„U Kompaniji „Photon optronics“ u Nišu  organizovana je obuka za šest polaznika za zanimanje operater u proizvodnji optičkih elemenata. U Kompaniji „Resor d.o.o.“ u Gadžinom Hanu dva polaznika se od 1. septembra obučavati za zanimanje zavarivač”, navela je Mira Zlatkov.

 

 

Tekst: Zoran Panić / Foto: Privatna arhiva Lane Miljković / Uredila: Sandra Vlatković