Pirot: Mladi koji su u potrazi za poslom, ili žele da budu spremni kada za posao dođe vreme imali su priliku da na online radionici nauče kako se piše CV i motivaciono pismo. JOB info centar u Pirotu od proglešenja epidemije zbog bolesti Covid 19 svoje aktivnosti organizuje online i kroz seriju radionica “Poslodavac i ti”. Ovu radionicu pohađalo je 30 učesnika preko platforme ZOOM u realnom vremenu.

Jovana Božić, učenica trećeg razreda, smer elektrotehničar IT Tehničke škole u Pirotu, smatrala je da će joj ova obuka biti korisna u skoroj budućnosti.

“Profesori su nam predložili ovaj seminar. Prijavila sam se i smatram da treba da naučim o pisanju radne biografije. Iako planiram nastavak školovanja i studiranje, ovo znanje koje sam stekao će mi svakako pomoći da budem spremna. Nikad se ne zna kada će da pojaviti konkurs i šansa za zapošljavanje. Nadam se da će biti posla, posebno u oblasti IT sektora i zanimanja koje ja pohađam. Ovo zanimanje elektrotehničar IT je jako traženo”, kaže Jovana.

Polaznici su na radionici učili kako da naprave razliku izmedju CV-a, odnosno radne biografije i motivacionog pisma, kako da ih sastave i urede prema potrebama konkursa.

 

 

Prema rečima Marka Cenića iz JOB info centra učesnici će nekoj narednoj radionici dobiti i korisne savete i informacije o tome kako da se pripreme za razgovor sa poslodavcem.

“CV i motivaciono pismo su prvi kontakt sa poslodavcem. Uslovno rečeno, vaš CV je prodavac a onaj ko će da vas zaposli je kupac. U svakom slučaju treba da se predstavite u što boljem svetlu. U većini slučajeva uzimaju se i prekopiraju CV sa interneta i tako se pošalju. To nije dobro jer svaki CV treba da bude personalizovan za taj oglas i to radno mesto”, kaže Cenić

On navodi da je izuzetno važan i prvi kontakt sa poslodavcem i taj prvi selekcioni krug

Online radionice organizuju se u okviru projekta Znanjem do posla, kako bi u u vreme pandemije mladima pružili korisne savete, da savladaju veštine neophodne za pronalaženje posla.

Tekst i foto Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković