Kragujevac: U okviru drugog ciklusa projekta „Znanjem do posla“ obuku su prošli mentori iz tri kragujevačka preduzeća koji će na radnom mestu podučavati mlade za posao zavarivača i operatera na CNC mašinama.

Preduzeće „Sloga d.o.o.“ ima dva mentora koji će biti zaduženi za pet polaznika obuke za zavarivače, kao i dva mentora za šest praktikanata na obuci za CNC operatere.

U preduzeću „IC inženjering“ jedan mentor će brinuti o napretku tri praktikanta obuke za CNC operatere, dok preduzeće „Euro heat“ ima mentora za tri praktikanta obuke za zavarivače.

 

 

Mentor je posvećen napretku praktikanata

Inženjer mašinstva Vladimir Delić je rukovodilac proizvodnje u „IC inženjering“ i biće mentor polaznicima obuke za operatere na CNC mašinama.

„Radim 13 godina u preduzeću, bavim se i obukama radnika koji prvi put dolaze u naše preduzeće, ali ovo će biti moja prva zvanična mentorska uloga“ kaže Delić i ističe da sa trodnevne obuke za mentore nosi pozitivne utiske.

Kaže da je dobio dodatna znanja kako bi unapredio instruktorski rad sa mladima tokom obuke „Znanjem do posla“.

„Ima dosta novih stvari koje sam čuo, a pre svega u vezi sa afirmativnijim načinom komunikacije sa praktikantima. Saznao sam na šta treba da obratim pažnju u odnosu sa polaznicima obuke i šta je to što će im pomoći da brže savladaju nova znanja i uklope se u radnu sredinu“ rekao je Delić.

Po njegovim rečima, jedan od izazova za mentora može biti mladost kandidata, kao i upoznavanje sa radnim obavezama, s obzirom da su praktikanti nezaposleni i treba da se uhodaju.

„I kad sam ja počinjao da radim imao sam mentore, iskusnije radnike koji su me uputili u posao. Ali to je tada bila obuka u hodu, za razliku od obuke „Znanjem do posla“ u kojoj je mentor  posvećen napretku praktikanata“ rekao je Delić.

 

Iskusni stručnjaci obučavaju mlade zavarivače

Inženjer zavarivanja i rukovodilac proizvodnje u preduzeću „Euro heat“  Aleksandar Rakić ima desetogodišnje radno iskustvo, od čega sedam godina kao rukovodilac koji je obučio na stotine  zavarivača i bravara.

„Obuka za mentore „Znanjem do posla“ je bila veoma korisna za mene, s obzirom da sam, tako da kažem, složio kockice. Video sam da moje dosadašnje iskustvo u obukama ima smisla, ali dobio sam  i odgovor na pitanje koje sam sebi hiljadu puta postavljao – da li radim sve kako treba ili ne? Sagledao sam šta nisam radio dobro, a šta jesam, pa sam zadovoljan jer je više dobrih stvari“ rekao je Rakić.

Istakao je da mu je na obuci bilo posebno  interesantno da sazna o novom pristupu polaznicima obuke.

 

 

„Moje dosadašnje iskustvo je bilo vezano za obuke novozaposlenih radnika. „Znanjem do posla“ biće potpuno novo, budući da ću obučavati mlade koji nikada nisu radili i dolaze da steknu nova znanja i veštine. U mojoj grupi će biti trojica praktikanata, od kojih su dvojica tehničari, a jedan je po obrazovanju kuvar“ rekao je Rakić.

On smatra da će od početka obuke biti važna motivisanost polaznika, da im se predstavi cilj obuke, šta sve mogu da nauče i kako im sve to može biti od koristi.

Miloš Matović iz preduzeća „Sloga d.o.o“ obučavaće bravare zavarivače.

„Imam 12-godišnje iskustvo u radu sa mladim radnicima. Zanimljivo je i da će mentor na našoj obuci „Znanjem do posla“ biti i moj nekadašnji učenik Aleksandar Kuč“ rekao je Matović.

Kaže da mu je obuka za mentore, koju je organizovao Razvojni biznis centar, bila korisna, jer je čuo dosta novih ideja u pristupu i načinu rada sa praktikantima.

„Prva moja poruka polaznicima biće da budu motivisani, da me prate, da nađemo zajednički jezik, a sve ostalo dođe vremenom“ kaže Matović.

 

Tekst i foto> Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković