Pirot: Karijerni savetnici u Job info centru u Pirotu Marko Cenić i Mila Lazić zaduženi, osim obuka na radnom mestu, za karijerno savetovanje mladih,  izjavili su da je tokom 2021. godine pokrenuta odlična saradnja sa Kancelarijom za mlade grada Niša.

 

Ta saradnja podrazumeva održavanje radionica i informisanje mladih o mogućnostima obuka na radnom mestu i pronalasku posla, sa Naučno tehnološkim parkom u Nišu odvija se putem realnih susreta i upoznavanja sa zanimanjima, a u srednjim školama u Nišu i Gadžinom Hanu razgovorima sa tinejdžerima o njihovim afinitetima i sposobnostima.

 

Kad je reč o karijernim savetovanjima u ovoj godini, karijerni savetnik Marko Cenić je rekao da kao i sve ostale delatnosti i ova je bila sputana pandemijom, ali su uspeli da prevaziđu tu prepreku i svim zainteresovanim korisnicima pruže svoje usluge.

 

„Organizovali smo grupna karijerna savetovanja u osnovnim i srednjim školama u Pirotu, gde smo učenicima osnovih škola omogućili da se upoznaju sa smerovima u srednjim školama koji se nude u Pirotu, o testiranju  i proceduri polaganja završnog ispita, kao i sa vodičem za buduće srednjoškolce”, rekao je Cenić.

 

 

Sa učenicima završnih razreda srednjih škola, organizovane su radionice o nastavku školovanja i pronalaženju posla.

 

„Tom prilikom radili smo i testove procene kompetencija, a razgovarali smo i o uvek aktuelnoj temi rodne ravnopravnosti. Svi zainteresovani učenici imali su mogućnost da posle grupnih sesija i individualno razgovaraju sa karijernim savetnicima”, napomenuo je Cenić.

 

 

Karijerni savetnici su, osim Grada Pirota, posetili  i srednje škole u Nišu i Gadžinom Hanu.

 

„Učenici su iskazali interesovanje da se upoznaju i sa IT sektorom. Tim povodom upriličili smo posetu Start-up centru u Pirotu, gde su učenici imali priliku da se praktično upoznaju sa zanimanjima 21.veka”, navela je Mila Lazić, dodajući da su u kancelariji Job info centra svakodnevno bila individualna savetovanja i procene korisnika koji bi mogli da se uključe u obuke na radnom mestu.

 

 

Odgovarajući na pitanje koji su efekti obuka, Marko Cenić je naglasio da je puno mladih  povećalo svoje kompetencije za izlazak na tržište rada i steklo  značajna radna iskustva.

 

„Više od 50 odsto mladih ostalo je da radi u firmama u kojima su se obučavali a mnogima je to bila odskočna daska za druge poslove i kompanije”, zaključio je  Cenić.

 

 

Tekst: Zoran Panić / Foto: Arhiva Job info centra / Uredila: Sandra Vlatković