Novi Pazar:Učenici osmog razreda za par nedelja polagaće završni ispit, malu maturu, a potom i popunjavati listu želja za upis u srednju školu što je veoma bitna odluka u njihovom daljem obrazovanju i koja se veoma teško donosi.

 

Za one koji još nisu odlučili koji će smer upisati ili se dvoume između dve škole u Novom Pazaru je organizovan Sajam obrazovanja na kojem su sve srednje škole u ovom gradu malim maturantima predstavile svoje obrazovne profile i nastavni program.

 

 

Međutim, u sali Doma omladine bio je i štand Kancelarije za mlade i Udruženja psihologa Novi Pazar čiji su predstavnici i volonteri osmacima predstavili program “Znanjem do posla”, kao i usluge i aktivnosti koje im mogu koristiti.

 

“Budućim srednjoškolcima smo predstavili uslugu karijernog savetovanja koja je naročito korisna onima koji još uvek nisu odlučili u kojoj oblasti će nastaviti svoje školovanje. Govorili smo im o stanju na tržištu rada, koja su to deficitarna zanimanja i koje zanimanje će im najbrže doneti posao”, rekla je potpredsednica Udruženja psihologa Marija Tiosavljević.

 

Pored pomoći u donošenju odluke o daljem školovanju, volonteri ove dve organizacije su osmacima predstavili i ostale aktivnosti namenjene mladima Novog Pazara, Tutina i Raške.

 

 

“U direktnom razgovoru sa našim karijernim savetnicima mali maturanti su upoznati sa neformalnim programima obrazovanja, kao što su radionice za aktivno traženje posla na kojima mogu naučiti da napišu biografiju, kako da se prijave za neki posao ili kako da se ponašaju na razgovoru sa poslodavcem. Takođe, predstavili smo im i treninge za psihološko osnaživanje koje može biti korisno mladima njihovog uzrasta”, dodala je Tiosavljević.

 

Sajam već nekoliko godina organizuju Grad Novi Pazar i filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u ovom gradu, a kao i prethodnih godina interesovanje osnovaca je bilo ogromno.

 

“Na ovakvim događajima osmaci dobijaju sve neophodne informacije o srednjim školama i obrazovnim profilima koje im, nadam se, mogu pomoći da donesu konačnu odluku koja je jedna od najbitnijih u životu”, istakao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

 

 

Na raspolaganju malim maturantima bili su i savetnici Nacionalne službe za zapošljavanje koji su im predočili podatke o stanju na tržištu rada.

 

“Nadamo se da će oni sve te podatke, uz afinitete, pravilno iskoristiti kako bi izabrali obrazovni profil za dalje školovanje. Obrazovani mladi ljudi su osnov ekonomskog razvoja Novog Pazara  i dobro organizovanog društva koje počiva na stabilnim pojedincima”, rekao je  direktor filijale NSZ Fahrudin Đekić.

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković