Pirot:Kako bi se mladim piroćancima pomoglo da odluke o vlastitoj karijeri donose informisano, u toku marta i aprila 2018. godine održane su radionice u lokalni srednjim školama, u kojima je do sada vredne informacije o planiranju karijere dobilo preko 100 učenika i učenica trećeg i četvrtog razreda ovih škola. Radionice su vodili karijerni savetnici u JOB Info Centru Mira Zlatkov i Miljan Jonić.

Radionice su održane u svih pet srednjih škola koje rade u Pirotu. Uz podršku stručnih trenera učenici su imali priliku da suoče svoja interesovanja i realno stanje stvari, ispitaju svoje sposobnosti, želje, i nauče kako da se informišu o svetu rada i mogućnostima daljeg obrazovanja. Takođe radionice su im pomogle da kvalitetnije i informisanije sagledaju izazove i probleme pri izboru budućeg fakulteta.

„Tržište od mladih često zahteva nešto što nije bilo moguće steći kroz formalno obrazovanje tokom osnovne i srednje škole: sposobnost da se upravlja svojom karijerom, posedovanje jasnih ciljeva u karijeri, dobru informisanost i spremnost na aktivno traženje posla, ali i kvalitetan izbor za nastavak obrazovanja nakon srednje škole.  Kako bi neko uspešno planirao i vodio svoju karijeru, mora se temeljno i adekvatno informisati. Svaki plan se zasniva na analizi  postojećeg stanja i mogućnostima koje imamo na raspolaganju“ kaže Miljan.

Kako izaći na kraj sa budućnošću?

Postavljajući pitanja, učenici su bili u mogli da saznaju više o poslovima kojima se mogu baviti u budućnosti, kao i da postave pitanja o dilemama koje imaju u vezi sa odabirom budućeg zanimanja i fakulteta.

Svim zainteresovanim učenicima podeljeni su i “Vodiči za buduće studente”, koji sadrže sve bitne i relevantne informacije koje su potrebne đacima za kvalitetan izbor fakulteta. Vodiče je napisao tim JOB INFO CENTRA.

„Vodič je pisan kao praktično orijentisan priručnik, koji na pregledan i jednostavan način iznosi neke savete. Treba napomenuti da su tekstovi samo saveti autora, koje čitalac može da prihvati ili ne. Autori su nastojali da kroz pružanje znanja i informacija koja su sami sticali tokom obrazovanja i iskustva pomognu mladima da budu bolje pripremljeni za razvoj karijere.Budući studenti svoju karijeru osmišljavati u skladu sa svojim željama i interesovanjima, naravno, ali i informacijama o prilikama da ih u odabranom okruženju i ostvare“ kaže Miljan Jonić.

Radionice se realizuju u okviru projekta Znanjem do posla koji u Pirotu realizuje konzorcijum Udruženja gradjana ”Osveženje” i ZIP centar za mlade – biznis inkubator. Pirot je jedan od pet gradova u Srbiji u kojima se realizuje projekat koji finansiraju Vlade Švajcarske i Srbije, a koji za cilj ima usavršavanje mladih i nezaposlenih ljudi i osposobljavanje za bavljenje deficitarnim zanimanjima.