Novi Pazar: Studentkinja engleskog jezika Tanja Jezdimirović iz Raške uspešno je završila teorijsku i praktičnu obuku za zanimanje konobara, organizovanu u sklopu programa “Znanjem do posla”. Svojim radom i zalaganjem na poslu ubedila je poslodavca da joj ponudi posao.

 

Ova dvadesetogodišnja Raščanka kaže da je obuku videla kao dodatni izvor prihoda tokom studiranja i da se zbog toga prijavila, iako nije imala nikakvo radno iskustvo, niti je nešto znala o tom zahtevnom zanimanju.

 

“Na teorijskoj obuci u Ugostiteljskoj školi u Novom Pazaru, sam stekla osnovna znanja o ovom poslu, naučila kako treba da se ponašaju konobari, kako se služe različite vrste hrane, pića, kako se razgovara sa gostima. Deo toga sam imala prilike da iskoristim ili usavršim u praksi u kafiću “City pub”, a čak sam i mnogo toga novog naučila. Počela sam u šanku, a sada radim kao konobarica”, priča Tanja.

 

Tokom ovih meseci, dodaje, uverila se da posao konobara, iako mnogi tako ne misle, nije jednostavan i lak i da ga ne može svako raditi.

 

 

“Ako mogu da kažem, idealan je za studente kojima je potreban novac za studiranje ili džeparac, ali i za sve mlade koji traže posao. Ja sam, u početku, ovo videla kao privremeni posao dok se školujem, ali bez problema mogu sebe da zamislim kako se bavim ovim zanimanjem i nakon završetka fakulteta”, zaključuje ova devojka.

 

Vlasnik kafića Radovan Milić kaže da Tanju čeka posao i da ona može ostati da radi, ukoliko to želi.

 

“Tanja je odgovorna, vredna, iz dana u dan je napredovala i svojim ponašanjem i radom nas ubedila da joj ponudimo posao. Zadovoljni smo, a na njoj je da odluči hoće li ostati”, ističe Radovan.

 

On kaže da je u ovim vremenima, kada veliki broj mladih napušta Rašku i ostale gradove Srbije, veoma teško naći kvalifikovane radnike zbog čega misli da je “Znanjem do posla” izuzetno koristan za sve poslodavce.

 

“Pored toga što mi poslodavci za relativno kratko vreme dobijemo obučenog radnika, ovaj program je značajan i za nezaposlene koji se mogu prekvalifikovati ili unaprediti znanja, sa kojima će lakše doći do posla. Kada je reč o konobarisanju, ovo je posao kao i svaki drugi, u početku je možda težak, ali kako se usvajaju nova znanja i veštine sve postaje lakše i pretvara se u rutinu”, zaključuje Milić.

 

Obuku za konobara prošlo je 15 mladih nezaposlenih iz Novog Pazara, Tutina i Raške, a prema prvim informacijama više od polovine će i nakon nje ostati da radi u ugostiteljskim objektima u kojima su se usavršavali kroz prektičnu obuku.

 

U okviru programa “Znanjem do posla”, u ovom delu Srbije organizovana je i obuka za zanimanje ličnog pratioca, a uskoro se očekuju i obuke za još dva deficitarna zanimanja.

Tekst i foto: Nikola Kočović/Uredila: Sandra Vlatković