Pirot:Obuka mladih i nezaposlenih građana Pirota za CNC operatere  i zavarivače počinje uskoro. Četiri kompanije u kojima će se mladi učiti ovim poslovima su spremne. Najvažnija poruka mladima je da ća nakon obuke imati i šansu da se zaposle.

 

U kompaniji ”JLB – Soulier” u Pirotu biće organizovana obuka za CNC operatere.  Ova firma će biti uključena u projekat ”Zaposleni po meri vašeg biznisa”. Osnovna delatnost ove firme je obrada svih vrsta metala i izrada metalnih delova -alata za industrijske pogone.

 

„Mi smo potpuno spremni za ovaj projekat i obuku za CNC operatere. Imamo  tri mašine koje trenutno rade u dve smene, a imamo prostora za još jednu smenu. Početkom marta dobijamo još tri mašine koje će takođe biti angažovane u tri smene čime se stvara prostor za angažovanje još devet radnika. Imamo mentore, naše procesne mašinske inženjere koji su zaposleni kod nas i koji će raditi na programu obuke za CNC operatere”, kaže direktor ove firme Milan Ivanišević.

 

Obuka za CNC operatere će trajati nekoliko meseci.

 

„Ukoliko sa tim novim mašinama dođemo do punog kapaciteta, mi ćemo njih sve zadržati. Ako ne, mi ćemo ih obučiti i oni će svakako biti obučeni za zanimanje koje se na tržištu traži. CNC operateri na području cele Srbije su veoma traženi, te za sve njih neće biti problema oko zaposlenja. Imaće neko iskustvo, naučiće nešto novo i moći će da rade. Nama je pre svega namera da ih mi ovde zadržimo. Naša firma će se uključiti u sve programe u kojima možemo da pomognemo  razvoj lokalne zajednice. Ovde konkretno imamo i mi interes, jer te ljude možemo da zaposlimo”, kaže Ivanišević.

 

 

Ivanišević objašnjava da je ova firma nastala od bivšeg preduzeća ”Sarlah” i da je vlasnik francuska Kompanija ”JLB Soulier”. Pre dve godine je sagrađen pogon u kome kompanija danas radi.

 

„Može se reći da firma postoji već 40 godina, a u ovom izdanju poslednje tri-četiri godine. Namera vlasnika je bila da se nastavi saradnja sa Kompanijom ”Tigar Tajers”.  Posebno nam je bitan razvoj novih proizvodnih programa i zbog toga zapošljavamo nov i mlad kadar- procesne mašinske diplomirane inženjere i CNC operatere. Kada je reč o Tigar tajersu” proizvodimo sve komponente koje su potrebne za proces proizvodnje auto guma u ovoj kompaniji“, kaže  Milan Ivanišević.

 

Obuka za deficitarna zanimanja-26 mladih dobija šansu

Obuke na radnom mestu za deficitarna zanimanja uz mogućnost zapošljavanja posle uspešno završene obuke, sprovode se u okviru projekta „”Znanjem do posla”. Obuke organizuju Konzorcijum ZIP centar za mlade biznis inkubator i Udruženje građana ”Osveženje” iz Pirota, a finansira Švajcarska kancelarija za saradnju i razvoj.

Trenutno su aktuelne obuke za CNC operatera i zavarivača, koje se organizuju u lokalnim kompanijama.

 

U obuci će učestvovati četiri kompanije“JLB-Soulier”, ”D Company”, STR ”Stojanović” i Preduzetnička radnja Mijić Božidara. Planirana je obuka 14 osoba starosti do 30 godina.

 

Za zanimanje zavarivač obuke će biti organizovane u tri kompanije- ”D Company”, ”Stojanović” i ”Varmont”. Obuka će biti organizovana  za 12 osoba.

 

 

Tekst i foto: Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković