Knjaževac: Kompanija MDS prvi je partner programa “Znanjem do posla” u novom ciklusu obuka na radom mestu, a za zanimanje šivač/šivačica. Reč je o preduzeću koje se blizu deceniju i po sa uspehom bavi proizvodnjom košulja, bluza, haljina i drugih odevnih predmeta.

 

Knjaževac je sedamdesetih godina prošlog veka važio za grad tekstila. Nakon gašenja nekada velike industrije, u varoši je nastalo puno malih preduzeća, koja su nastavila tradiciju proizvodnje tekstilnih proizvoda od visokokvalitetnih materijala. Jedno od njih je i preduzeće MDS, koje uspešno posluje od 2007. godine.

 

Košulje, koje MDS proizvodi u Knjaževcu mogu se videti na ulicama Nemačke, Italije, Francuske…Ovde se proizvode odevni predmeti svetskih brendova, kakvi su Legend, Tiffany, Luna i drugi.

 

 

 

Svoj motiv za saradnju sa Timočkim klubom i programom “Znanjem do posla” u MDS-u objašnjavaju željom da na jednostavan, ali pravi način, dođu do kvalitetne radne snage, do mladih ljudi koji će biti zainteresovani za obuku za posao šivača/šivačice, a ako se dobro pokažu dobiti i priliku da zasnuju radni odnos. Kompanija je u ekspanziji, sve je više posla, te je i veća potreba za mladim radnicima. S druge strane, zanimanje šivača je deficitarno, u redovnom obrazovanju nemamo ovaj profil, tako da mladi za njega ne mogu da se opredele i školuju, kažu u MDS-u.

 

U preduzeću ističu da im je puno značila stručna podrška Timočkog kluba u pronalaženju i predselekciji polaznika obuke i veruju da je šest odabranih devojaka pravi izbor.

 

Prvi deo obuke biće teorijskog tipa i trajaće 60 časova, a zatim sledi praktični, koji će trajati 300 časova i odvijaće se u kompaniji.

 

U Knjaževcu je u prethodnom ciklusu programa „Znanjem do posla“ obuku na radnom mestu u deset kompanija uspešno završile 54 mlade osobe koje su se obučavale za poslove šivača, bravara-montera, obrade metala, izrađivača kožne galanterije, rukovalaca sredstvima unutrašnjeg transporta.

 

Tekst i foto: Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković