Knjaževac:Udruženje građana Timočki klub, broker projekta ”Znanjem do posla” u knjaževačkoj opštini, počeo je sa mladima Tehničke škole i Knjaževačke gimnazije radionice karijernog savetovanja.

Timočki klub sa gimnazijalcima i budućim tehničarima

Cilj radionica je, kažu u Timočkom klubu, da se srednjoškolcima pomogne da brže i lakše dođu do posla, ali i da otkriju svoje sklonsti, interesovanja, da prepoznaju svoje veštine i talente.

 

Jedan deo učenika nastaviće školovanje na visokim školama i fakultetima, ali je veliki broj njih odlučio da, ipak, odmah nakon srednje škole,  potraži posao.

 

 

S obzirom da retko ko od mladih zna kakve su šanse za zaposlenje u Knjaževcu i okolnim gradovima, usluge karijernog informisanja i savetovanja, koje Timočki klub pruža sa svojim partnerima, imaju za cilj da im pomognu da brže dođu do posla.

 

Pre nego iz sveta obrazovanja pređu u svet rada, mladima je savetovano da analiziraju lične sklonosti i potencijale, te kod sebe prepoznaju sklonost ka praktičnom radu i mašinama, ili radu sa ljudima, nekom kreativnom zanimanju, ili, možda preduzetničke sposobnosti. Sa takvim informacijama lakše će se snaći i na tržištu rada i u svetu rada uopšte.

 

Inače, karijerno vođenje i savetovanje nije nepoznanica u knjaževačkim srednjim školama. Tim karijernih savetnika Tehničke škole na Sajmu školskih timova za karijerno vođenje i savetovanje, koji je ovog maja održan u Privrednoj komori Srbije, prepoznat je kao jedan od pet najboljih u Srbiji.

 

Tekst i foto: Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković