Knjaževac: Knjaževački E2E brokeri organizovali su susrete sa učenicima osnovnih i srednjih škola Zaječarskog okruga, tokom kojih su osmacima i srednjoškolcima predstavili zanimanja za koja su pokazali interesovanje tokom grupnih karijernih savetovanja. Bilo je reči o advokaturi, web dizajnu, te poslu profesionalnog vozača.

 

Dva susreta organizovana su Osnovnoj školi ”Dimitrije Todorović Kaplar” u Knjaževcu. Tokom prvog susreta osmaci su čuli priču o advokaturi. Mlade je interesovalo kako se daju pravni saveti, pišu različiti podnesci, a kako fizička i pravna lica zastupaju pred državnim organima i institucijama.U sjajnom razgovoru u dva odeljenja, bilo je bezbroj pitanja. Đaci su želeli da znaju sve – od osnovnih podataka vezanih za pravni fakultet, pa do najtežih slučajeva u radu jednog advokata.

 

 

Tokom drugog susreta razgovaralo se o dizajnu i marketingu, a sagovornik osmaka Boban Radivojević, vlasnik knjaževačkog preduzeća East Star Group, koje se bavi video produkcijom, web i grafičkim dizajnom, marketingom i informisanjem. U živom razgovoru sa učenicima i učenicama, prolazilo se kroz teme dizajna i njegovih oblika. Razgovarano je i o web sajt dizajnu kao o jako unosnom zanimanju, zanimanju novog doba, o fakultetima koje bi trebalo završiti da bi se bavili ovim poslovima i u kojim gradovima se oni nalaze.

 

E2E brokeri Timočkog kluba posetili su i Tehničku školu u Zaječaru. U okviru projekta “Znanjem do posla” održan je prvi, takoznani ”realni susret”. Zanimanje koje su odabrali učenici i učenice srednje Tehničke škole iz Zaječara bilo je profesionalni vozač,  a njihov gost bio je Miloš Rajković, profesionalni vozač sa dugogodišnjim iskustvom u zemlji i inostranstvu. Četrdeset pet minuta bilo je malo za sva pitanja i odgovore o tome kako izgleda jedan dan vozača, koje su prednosti i mane baviljenja ovim poslom, pa do dobrih saveta prilikom polaganja testova. Nakon završetka časa, učenici su prilazili sa dodatnim pitanjima za gosta.

 

Cilj ovakvih susreta je da mladi kroz razgovor sa predstavnicima konkretnih zanimanja dobiju informacije koje će im pomoći da steknu pravu sliku o poslovima za koje su iskazali interesovanje i da tako lakše donesu odluku o izboru karijere.

 

Tekst i foto: Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković