Novi Pazar: Posle nekoliko stotina mladih Novopazaraca koji su u Udruženju psihologa Novi Pazar, u okviru programa “Znanjem do posla”, prošli kroz radionice karijernog savetovanja, od ove godine ta usluga na raspolaganju je i žiteljima Raške, Sjenice i Tutina.

 

Jedna od njih je A.S. iz Oholja, sela u blizini Novog Pazara, koja u razgovoru za E2E kaže da je o karijernom savetovanju saznala na društvenim mrežama. U početku je bila skeptična, ne verujući da će joj biti od preterane koristi.

 

“Završila sam Medicinsku školu, smer zubni tehničar. Bez posla sam i odlučila sam da potražim pomoć karijernog savetnika. U Udruženju sam saznala gde bih sve mogla da se zaposlim, a radila sam i par testova koji su otkrili koja mi još zanimanja odgovaraju. Saznala sam i kako bih mogla da se prekvalifikujem za neko drugo zanimanje koje bi mi, možda, donelo brže ili stalno zaposlenje”, priča ova devojka.

 

Ona savetuje vršnjacima iz ova četiri grada da iskoriste benefite koje im usluga karijernog savetovanja nudi.

 

Svi polaznici karijernog savetovanja, od 15 do 35 godina, u prostorijama Udruženja psihologa dobiće priliku da saznaju korisne podatke o stanju i potrebama tržišta rada, zahtevima modernih poslodavaca, zanimanja, ali i mogućnostima dodatnog usavršavanja i obuke.

 

 

Savetnik Adnan Aljković ističe da je interesovanje mladih nije bilo smanjeno ni tokom zimskog raspusta. Naprotiv, čak je poraslo među učenicima završnih razreda srednjih škola koji još uvek nisu odlučili na kojem fakultetu će nastaviti studiranje.

 

“Sve njih interesuje šta bi bio najbolji izbor u vezi sa budućom karijerom. Kroz individualna savetovanja su dobili odgovore na pitanja o tome koje sposobnosti su im neophodne za određeno zanimanje. Radili smo i na identifikovanju njihovih ličnih potencijala i talenata za obavljanje određenih poslova. Sve to bi trebalo da im olakša donošenje odluke o mogućnostima vezanim za dalje obrazovanje i dalju karijeru”, objašnjava Aljković.

 

Veoma je važno to što je Udruženje psihologa uspostavilo odličnu saradnju sa školama i univerzitetima u Novom Pazaru, kao i filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje u ovom gradu. To je omogućilo da korisnici postanu i osobe sa evidencije nezaposlenih.

 

Osim karijernog savetovanja, Udruženje psihologa će, uz podršku programa “Znanjem do posla”, u 2019. godini realizovati i program obuka na radnom mestu za mlade.

 

Obuke će se sastojati od teorijskog i praktičnog dela, tako da mladi dobiju priliku da nauče da obavljaju konkretne poslove u skladu sa potrebama određenog zanimanja.

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković