Knjaževac: Karijerno savetovanje je važan element u radu sa mladima, ono im pomaže da razreše karijerne nedoumice, donesu odluke i lakše otkriju svoje ciljeve i želje, kažu u Timočkom klubu, koji je svoje aktivnosti na karijernom savetovanju nastavio u Tehničkoj školi u Zaječaru i u Knjaževačkoj gimnaziji.

 

 

„Nekada se smatralo da karijera počinje prvim zaposlenjem, a završava se odlaskom u penziju. Takvo shvatanje danas je zastarelo i prevaziđeno, a postojanje karijernih savetnika u školama, kao i nas iz Timočkog kluba, može mladima da pomogne da otkriju svoje sposobnosti, talente, interesovanja, vrednosti i na taj način lakše odrede svoju budućnost. Prva nagrada, koju je projekat „Znanjem do posla“ osvojio na petom nacionalnom Euroguidance takmičenju primera dobrih praksi u oblasti karijernog vođenja i savetovanja najbolje govori o tome da smo na dobrom putu“, kazala je karijerna praktičarka Slađana Milutinović.

Sa mladima u Zaječaru i Knjaževcu Slađana Milutinović razgovarala je o izboru njihovih budućih zanimanja, o zanimanjima budućnosti, kao i o tome šta ih čeka nakon završetka srednje škole. Naredni, takozvani „realni susreti“, biće posvećeni zanimanjima za koja su učenici Tehničke škole u Zaječaru i Knjaževačke gimnazije pokazali interesovanje.

 

 

Cilj grupnog karijernog savetovanja bio je, takođe, i da se srednjoškolci i srednjoškolke upoznaju sa uslugama karijernog vođenja i savetovanja, kao i sa mogućnošću pružanja individualnog karijernog savetovanja. Učenicima i učenicama je predstavljen i WayFi kviz i Basic Check test, alati koje karijerni praktičari na projektu „Znanjem do posla“ koriste, a koji mladima u mnogome mogu pomoći pri odabiru daljeg karijernog puta.

Tekst i foto: Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković