Knjaževac: Timočki klub, broker programa „Znanjem do posla“, realizovao je proteklih meseci grupno karijerno savetovanje sa 155 mladih iz Knjaževca, Aleksinca, Svrljiga, Ražnja, dok su Individualni susreti organizovani sa 23, a Basic Check test sa 35 devojaka i mladića. 

 

Pandemija korona virusa mnogo toga je promenila, čini se najviše u funkcionisanju obrazovnog sistema. Škole su bile prinuđene da se prebace na online nastavu “na daljinu”, pa su izostale brojne vannastavne aktivnosti i “živi” kontakti sa nastavnicima, pedagozima, karijernim savetnicima. 

 

Kada su mere ublažene, Timočki klub, broker programa “Znanjem do posla”, uputio se u osnovne i srednje škole jugoistočne Srbije, gde je sa mladima razgovarano o izboru budućeg zanimanja. 

 

 

„Imali smo jedno izuzetno dinamično proleće i početak leta, razgovarali smo sa velikim brojem osnovaca i srednjoškolaca u Knjaževcu, Svrljigu, Ražnju, Aleksincu. Potrudili smo se da, na kraju školske godine, informišemo mlade o mogućnostima za nastavak obrazovanja. Sa maturantima smo razgovarali o visokoškolskim ustanovama koje postoje u zemlji, a sa osnovcima o ponudi srednjih škola u njihovim opštinama“, rekla je za naš portal karijerna praktičarka Timočkog kluba Sanja Džakula .

 

Ona smatra da su mladi u većini slučajeva posle srednje škole veoma odlučni u pogledu toga šta žele da rade i čime da se bave. 

 

„Pokušali smo da im savetujemo da razmisle i zamisle sebe u poslu kojim bi želeli da se bave, jer je ta odluka jako bitna za njihovu budućnost s obzirom da će to biti ono čime će se baviti narednih 40 godina. Takođe bi trebalo da da razvijaju i veštine koje imaju, usvajaju nove, jer danas ništa ne mora da bude konačno. Možda završe jednu školu, a život ih odnese na sasvim drugu stranu“, rekla je Džakula.

 

U prostorijama Timočkog kluba, ili u svojim školama, mladi su rešavali i Basic Check test kroz koji su imali priliku da provere svoja znanja i kompetencije, kao i šta bi trebalo da unaprede kod sebe kako bi nastavili školovanje.

 

Tekst i foto: Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković