Kruševac: Sticanje praktičnih znanja, u okviru prva dva poziva za obuke na radnom sproveden je u firmama iz Kruševca i okoline, a trećim pozivom, u okviru koga su obuke još u toku, obuhvaćeni su i privrednici sa područja Opštine Trstenik.

 

Kroz obuku na radnom mestu najpre su prošle dve praktikantkinje koje su se obučavale za zanimanje konobar – šanker u trsteničkom kafiću “Caffe Caffe“. Trenutno je aktuelan poziv za mlade koji žele da pohađaju obuku za izrađivače kablovskih sklopova u fabrici „Amphenol“.

 

„Kancelarija za mlade u Trsteniku je od prvog dana kada smo im se obratili i uspostavili saradnju sa Opštinom Trstenik, prepoznala mogućnosti programa „Znanjem do posla“ i benefita koje on pruža mladima i kompanijama u Kruševcu“, rekao je Ilija Jovanović, programski direktor Edukativnog centra, organizacije koja u Rasinskom okrugu sprovodi program „Znanjem do posla“.

 

Kancelarija za mlade je, prema njegovim rečima, pomagala u uspostavljanju kontakata sa kompanijama koje su zainteresovane za učestvovanje u programu, objavljivala pozive za učestvovanje u obukama na radnom mestu, kao i u radionicama individualnog i grupnog karijernog vođenja i savetovanja.

 

„Pomažu nam u pronalaženju kandidata za aktuelni poziv za obuku na radnom mestu u kompaniji ’Amphenol’ , stavili su nam sve svoje resurse i kapacitete na raspolaganje. Takođe, zajedno sa njima smo radili u školama u Trsteniku, sprovodili smo i program individualnog i grupnog karijernog vođenja i savetovanja u samoj Kancelariji za mlade, za njihove korisnike“, naveo je Jovanović.

 

Karijerna savetnica u Edukativnom centru Tijana Stefanović očekuje da će povezivanje sa Kancelarijom za mlade unaprediti inače dosadašnju uspešnu saradnju sa trsteničkim školama.

 

 

„Imajući u vidu da Kancelarija za mlade Trstenik ima aktivnu ulogu u procesu pronalaženja kandidata za programe obuka mladih na radnom mestu na teritoriji te opštine, cilj nam je da delujemo proaktivno i da za naše programe zainteresujemo mlade, koji su uključeni ili će biti uključeni u aktivnosti Kancelarije“, rekla je Stefanović.

 

Istakla je da upravo zahvaljujući Kancelariji deo aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja sproveden u privatnoj srednjoj školi “Ušće”, za 22 učenika, kao i u Gimnaziji “Vuk Karadžić” za 21 učenika. U pitanju je bilo individualno karijerno vođenje i savetovanje.

 

Kancelarija za mlade bi uskoro, uz pomoć Edukativnog centra, trebalo da sprovede realne susrete za mlade obuhvaćene programom, ali i za one koji budu zainteresovani, sve u skladu sa epidemiološkim merama, najavila je ona i kao pozitivan primer navela da se sada javljaju učenici trsteničke Gimnazije, koji su ranije koristili neku od usluga karijernog vođenja i savetovanja, uglavnom informativnih sesija ili radionica.

 

„To potvrđuje da je veoma bitno da mladi budu informisani o tome šta mogu dobiti u okviru E2E projekta, ali i da im te usluge budu pristupačne, odnosno da se različite aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja sprovode u školama, mada pandemija  korona virusa, kao i prethodne godine, znatno otežava rad na terenu“, zaključila je karijerna savetnica u Edukativnom centru Tijana Stefanović

 

 

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković