Kruševac: Suzana Simić dobila je posao u firmi „Saming“, zahvaljujući tome što je tokom jednomesečne obuke pokazala da je dobar, marljiv i pouzdan radnik. U ovom preduzeću, koje se bavi proizvodnjom drvenih gajbica, u okviru projekta „Znanjem do pola“, obučavalo se šestoro polaznika, a njih troje je nakon toga dobilo posao.

Suzana, po struci kuvar, pronašla se u svom novom zanimanju.

„Nikada nisam radila kao kuvar. Radila sam kao gerontodomaćica, prodavala sam garderobu, radila u pekari, u koradžijskoj radnji. Sve su to bili privremeni poslovi“, kaže Suzana koja sada već vešto barata elementima od koji se sastavljaju gajbice.

U trenutku kada je čula za mogućnost obuke bila je bez posla i nije se nadala da će uopšte dobiti šansu.

„Moja profesija potpuno drugačija. Ipak sam odlučila da pokušam, prijavila sam se i sada sam sigurna da nisam pogrešila“, priča ona kroz osmeh.

 

 

Napominje da je sve savladala „sa pola muke“ zahvaljujući pre svega koleginicama i kolegama koji su je odlično prihvatili.

„Obuka nije bila teška. Tokom učenja su mi svi pomagali. Poslodavci koji su nas obučavali su zaista bili strpljivi i zahvalna sam im zbog šanse koju sam dobila. Od svih poslova koje sam do sada radila ovaj mi se najviše sviđa i sebe vidim ovde u budućnosti“, kaže Suzana.

Posao joj mnogo znači, jer je to način da zajedno sa suprugom za ćerku obezbedi školovanje i bolju budućnost. Zato onima koji su bez posla preporučuje da se uključe u obuke u okviru programa „Znanjem do posla“.

Da je Suzana odlično savladala obuku, potvrđuje i Goran Arsić koji sa suprugom Slađanom vodi porodičnu firmu „Saming“. Njih dvoje su bili mentori na obuci za zanimanje radnik u proizvodnji drvenih elemenata.

„Svo troje polaznika koje smo nakon obuke zaposlili su se zaista dobro pokazali, savladali su osnove zanata. Suzana je sve brzo savlada i nastavila je da napreduje i nakon toga“, napominje Goran Arsić.

Praktikante su najpre upoznali sa osnovama proizvodnje, čemu služi koja mašina, koje operacije radi.

„Imamo ljuštilicu za pravljenje furnira, makaze za sečenje furnira u elemente, patosirku koja spaja elemente u gotov proizvod. Polaznici su, potom, učili i postupak ređanja na paletu“, obajšanjava Arsić.

 

 

Proizvodi ove firme izvoze se na italijansko tržište.

Za Slađanu Arsić je pravi uspeh to što je troje polaznika ostalo da radi, jer je to bila poenta obuke.

Oboje potvrđuju da su u prethodnom periodu imali poteškoće pri pronalaženju obučene radne snage. Upravo to je bio jedan od motiva da se uključe u program „Znanjem do posla“.

Inače, u okviru ovog programa u Kruševcu su tokom 2019. godine sprovedene obuke za radnike u proizvodnji kartonskih kutija, za radnike u proizvodnji drvenih elemenata, za magacionere i za pomoćne radnike u proizvodnji nameštaja.  Prošle godine nezaposleni su se u Kruševcu obučavali i za šivače, gumarske tehničare, zubne tehničare i knjigovođe.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković