Pirot: Prijavi se za posao-praksu, kreiraj CV i motivaciono pismo

JOB Info centar u Pirotu u sklopu nastavka programa „Znanjem do posla“ je u saradnji sa Centrom za razvoj karijere grada Niša, svoje usluge karijernog savetovanja i informisanja ponudio i studentima Univerziteta u Nišu. Ovom prilikom, predstavnici JOB Info centra su studentima pomagali u pripremi biografije i motivacionog pisma, ali im dali i smernice kako da se adekvatno prijave za posao ili praksu u željenoj oblasti.

Zbog epidemiološke situacije i nemogućnosti održavanja radionica u učionicama, sa studentima održan je webinar preko aplikacije ZOOM na temu: „Prijavi se za posao-praksu, kreiraj CV i motivaciono pismo“.

– Trudimo se da im pomognemo oko karijernog savetovanja i kasnije lakšeg pronalaženja posla. Koristeći formu webinara studentima sa nekoliko fakulteta u Nišu smo ponudili pomoć i neophodne alate za kreiranje uspešne biografije i motivacionog pisma. Bili su prisutni studenti iz Pirota, Niša, Vlasotinca i Knjaževca koji studiraju na niškom Univerzitetu. Bilo je dosta pitanja studenata učesnika ovog webinara, od kojih je najčešće bilo kako prilagoditi CV poslu na koji se prijavljuju, ali i poslodavcima. Edukujemo ih i pomažemo da se poslodavcu predstave u što boljem svetlu. Izlazak na tržište rada posle završene srednje škole ili fakulteta nije ni malo lako. Nastojimo da im pomognemo da se predstave poslodavcu na pravi način, da ih poslodavac prepozna i pozove na razgovor- kaže karijerni savetnik JOB Info centra Marko Cenić.

 


 

Cenić dodaje da je ovo vrlo značajna tema, jer posle završetka fakulteta sledi potraga za poslom, a svakako prvi kontakt sa poslodavcem jeste CV i motivaciono pismo.

– Studenti su imali prilike da od karijernih savetnika Job Info centra čuju informacije o tome šta je to CV, da li postoji razlika između toga i radne biografije, šta je to motivaciono pismo i da li je isto što i propratno pismo.

Uz pomoć praktičnih primera studenti su mogli da nauče kako da sami sastave CV, da obrate pažnju na strukturu i formu i svakako da zapamte da se svaki CV piše konkretno u odnosu na radno mesto i poslodavca, te da ne postoje univerzalne forme, kaže Cenić.

Prema njegovim rečima, proteklih meseci JOB Info centar je uspostavio dobru saradnju sa Centrom za razvoj karijere i u planu su dodatne aktivnosti u narednom periodu.

 

 

– Rezultati evaluacionih upitnika pokazali su da su studenti veoma zadovoljni prikazanim, a da su im nove informacije bile od velikog značaja i da su spremni da nas kontaktiraju i pojedinačno kako bismo im pomogli u određenju njhovog karijernog puta, kao i pri pronalasku i apliciranju za određeno radno mesto – kaže Cenić, dodajući da Job Info centar ima dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, Filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i osnovnim i srednjim školama.

 

Uskoro kreću obuke na radnom mestu

– Pored karijernog savetovanja i vođenja, JOB Info centar organizuje i obuke na radnom mestu za deficitarna zanimanja. Pored Pirota, naše aktivnosti u okviru projekata „Znanjem do posla“ sada sprovodimo i na teritoriji Grada Niša. Vlada veliko interesovanje za obuke na radnom mestu u oblasti trgovine, mašinske i tekstilne struke. Uskoro počinju obuke. Odobreni su projekti za obuku za ličnog pratioca i asfaltera u Pirotu- kaže Cenić.

 

Tekst i foto Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković