Kragujevac: Iako je danas „rodno ravnopravno“ da se ne govori o podeli na muška i ženska zanimanja, u realnosti, ipak, ona postoji. Vidljiva je i u fabričkim halama, gde na gabaritnim mašinama ili aparatima za zavarivanje i dalje dominiraju muškarci. Da žene teže biraju zanimanja koja su na „glasu“ kao muška potvrđuje i obuka „ Znanjem do posla“ (E2E) za CNC operatere koja je sprovedena u kompaniji „Siemens mobility“. Među 30 praktikanata ove obuke bilo je svega sedam žena.

Slično je i sa instruktorima obuke. Jedina žena na zadatku mentora bila je Snežana Popović, master inženjer mašinstva, zaposlena u „Siemens mobility“.

 

Snežanino prvo mentorsko iskustvo

U okviru obuke „Znanjem do posla“, Snežana je stekla prvo mentorsko iskustvo u radu sa mladima. I sama je prošla pripreme za instruktorski rad, koje su organizovana u okviru E2E programa.

„Pohađala sam trodnevnu obuku za mentore na kojoj sam učila o tome kako se treba ophoditi prema praktikantima u toku procesa prenošenja znanja i usvajanja veština“  kaže Snežana.

Priprema za mentora, dodaje, odnosila se i na prikupljanje potrebne dokumentacije, što joj je bilo neophodno kako bi napravila priručnik koji će koristiti i mentorima i praktikantima.

Za obuku za CNC operatera napravljena je skripta koja govori o tri oblasti: nacrtnoj geometriji, steznom priboru i programiranju.

Snežana kaže da je ključni zadatak mentora obuke za CNC operatere bio da praktikante nauče osnovama i da ih uvedu u posao.

„Tokom praktične obuke praktikanti su se upoznali sa mašinom na kojoj će raditi, o tome kako ona funkcioniše, pa potom i sa samim komadima koji se na njoj obrađuju, kao i sve propratno što ide uz određenu poziciju – dokumentacija, radni nalog, stezni alat, program“ priča  Snežana.

Kaže da joj je mentorski rad u programu obuke „ Znanjem do posla“ bio izuzetno iskustvo i vrlo je zadovoljna rezultatom.

„Uspela sam da svoje znanje prenesem onima kojima je potrebno, a da su pritom oni to razumeli i  usvojili u radu. To je prosto mnogo lep osećaj kada znate da ste doprineli tome da se neko obuči i da stečeno znanje primeni“ kaže Snežana.

Ističe da je kao mentorka, bila uvek dostupna praktikantima za dodatna objašnjenja i odgovore na njihova pitanja.

 

 

„Što se kompetencija tiče one se prilagođavaju kandidatima jer prosto nisu svi kandidati isti tako da se nakon određenog vremenskog perioda obuka prilagođava u odnosu na njih i njihovo shvatanje“ rekla je Snežana.

 

Zanimanje i za muškarce i za žene

„CNC operater je veoma zanimljiv posao koji je dosta tražen, a tako će biti sve više kako kod nas tako i u inostranstvu. Zato je ova besplatna obuka bila odlična šansa za mlade bez zaposlenja da steknu tražena znanja i iskustvo upravo na radnom mestu u kompaniji“ smatra Snežana.

Prema Snežaninim rečima posao CNC operatera je i za muškarce i žene.

„Postoje različiti materijali za obradu na CNC mašini, ali pretežno su male mašine tj. mašine koje obrađuju manje gabaritne profile, stoga su one sasvim odgovarajuće za žene, dok su veće mašine, ipak, predviđene za muškarce“, iskrena je Snežana.

Priznaje, međutim, da je ipak više muškaraca u tom zanimanju. Tako je bilo i na obuci za mlade praktikante. Bilo je 30 polaznika obuke za operatere na CNC mašini, od čega svega sedam devojaka.

Po završetku obuke u kompaniji se zaposlilo sedam praktikanata, među kojima samo jedna devojka.

Činjenica je i da je ona bila jedina žena među mentorima obuke za CNC operatere u Siemens-u.

„Što se mene tiče, nije bilo nikakvih razlika u pristupu, prosto svi smo imali isti zadatak, a to je da mlade ljude naučimo što više tokom praktične obuke u kompaniji“ kaže Snežana.

Ipak, ne krije svoj stav o tome da bi u zanimanju CNC operater trebalo da bude više žena.

„Da se ja pitam bilo bi 50 : 50. Žene su, ipak, malo pedantnije. Ali, to je samo moje mišljenje“ rekla je Snežana.

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković