Kragujevac: Devetnaestogodišnji Janko Gavrilović uči za zavarivača u firmi „Euro Heat“ u Kragujevcu, po programu „Znanjem do posla“, uveren da će u novom i na tržištu traženom zanimanju brže doći do posla.

 

Na obuku putuje iz sela Opornica, gde živi sa porodicom. To je samo prvi korak u Jankovim planovima. Želi da dobro „ispeče“ zanat kroz radno iskustvo u firmi, kako bi jednog dana nastavio posao u radionici u kojoj će biti „sam svoj gazda“.

 

 

Izbor obuke nije slučajan

 

Janko je diplomirao prošle godine u Srednjoj stručnoj školi, ali nije bilo prilike za zaposlenje u njegovom zanimanju – mašinski tehničar reparature. Nije sedeo skrštenih ruku, uporno je pratio oglase za posao i pomagao roditeljima na seoskom imanju. Jankovu „rutinu“ promenila je obuka za zavarivača, koju mu je predložila profesorka iz srednje škole.

 

img

 

Bez razmišljanja se prijavio na javni poziv Razvojnog biznis centra, pošto se, kako kaže, u svakom drugom oglasu za posao traže baš zavarivači.

 

Izbor obuke nije slučajan. Ovaj zanat je i u porodičnoj tradiciji. Jankov otac radi kao zavarivač u fabrici u Kragujevcu, a kod kuće ima malu radionicu. Zanimljivo je, međutim, da u početku otac nije podržao Jankov izbor.

 

„Otac mi to, iskreno, nije savetovao. Rekao mi je beži od toga, to ti ne treba u životu. Majka se saglasila sa mojim izborom, jer želi da što pre pronađem posao“, rekao je Janko.

 

 

Pomoć mentora najznačajnija

 

„Zanimanje zavarivač je drugačije od onog za koje sam se školovao. Imao sam neke stručne predmete u školi, ali je to bilo nedovoljno za ovo  zanimanje“,  priča Janko.

 

Prvi put je u preduzeću Euro Heat , gde se obučava, uzeo u ruke aparat za zavarivanje. Kaže da mu na obuci ništa nije teško.

 

img

 

„Kao praktikanti na obuci probamo sve vrste zavarivanja da vidimo šta nam više leži. Trenutno se obučavam za TIG zavarivanje, a prethodno sam „probao“ MIG i MAG“, naveo je Janko.

 

Dobro se uklopio u radnu sredinu i obuka mu dobro ide, ali mu je, kaže, potrebno veće samopouzdanje.

 

„Nisam baš dovoljno siguran u sebe, ali verujem da će vreme pokazati koliko sam spreman za ovaj posao“, iskren je Janko. Naglašava da je za sigurnu i preciznu ruku zavarivača najvažnija praksa i zato je zahvalan na prilici da u Euro Heat-u uči od najiskusnijih i najboljih.

 

„Ovde mi je najviše pomogao mentor Aleksandar, koji pokušava da sve nas nauči da budemo „kompletni“, dobri i u teoriji i u praksi“, kaže Janko.

 


Budućnost u privatnom biznisu

 

Na obuci za zavarivača, Janko je počeo da slaže „kockice“ svoje karijere. Nada se da će dobiti šansu za prvo zaposlenje i da onda u renomiranoj kompaniji nastavi da uči i usavršava veštine zavarivanja. U daljoj perspektivi sebe vidi u preduzetništvu. Na tom putu, želi najpre da dobro “ispeče“ zanat u nekoj firmi, kako bi mogao da se osamostali i pokrene posao u sopstvenoj radionici.

 

img

„Najsigurnije je kad si sam svoj gazda. Vidim sebe u svom malom biznisu, radionici u kojoj ću moći da primenim sva stečena znanja i veštine“, planira Janko.

 

U međuvremenu, spreman je i da radi više poslova, jer danas, kako kaže, s obzirom na troškove, jedan nije dovoljan za život. Kakve god planove da „skroji“, sigurno je da ne razmišlja da posao traži u inostranstvu niti da, poput mnogih mladih ljudi, ode iz svog sela. Izvesno je, da će nastaviti i da pomaže roditeljima u poljoprivredi, što je, kako sam kaže, dopunski posao.

 

„I posao u firmi i selo!“, odlučio je Janko i poručio da za sve ima i vremena i volje.

 

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković