Pirot: Završne pripreme za početak obuke za lične pratioce deteta u Pirotu u okviru projekta ‘’Znanjem do posla’’

U okviru projekta “Znanjem do posla” nedavno je u Pirotu održana selekcija kandidata za obuke na radnom mestu za zanimanje lični pratilac deteta.

 

Ova prva obuka u drugom ciklusu projekta, koji se uspešno realizuje u Pirotu, držana je u prostorijama Udruženja građana mentalno nedovoljno razvijenih lica (MNRL).

 

U Job Info centru u Pirotu, koji je partner na projektu, kažu da je bilo  17 prijavljenih kandidata, za ukupno pet mesta za obuke na radnom mestu.

 

 

Sa kandidatima je obavljen razgovor u prisustvu sekretara udruženja Vesne Stanković i karijernog savetnika Job Info centra Marka Cenića.

 

“Razgovor je podrazumevao proveru kompetencija izabranih kandidata za bavljenje traženim poslom, kroz sagledavanje njihovog ranijeg iskustva, postavljanjem u hipotetičke situacije, ali i uvidom u lične osobine neophodne za obavljanje zadataka ličnog pratioca deteta”, naveo je Cenić.   

 

Posle tako obavljenih razgovora od 17 kandidata za obuke odabrano je njih pet, četiri žene i jedan muškarac.

 

Prema rečima Cenića, presudno u izboru kandidata za obuku bilo je njihovo interesovanje za rad sa decom koja imaju poteškoće u mentalnom razvoju, empatičnost, humanost, brzina reagovanja, kao i želja da ostanu da se bave ovim poslom i pomažu drugima.

 

U Job info centru dodaju da je u toku i obuka za mentore u okviru udruženja MNRL koji će raditi sa polaznicima obuke.

 

“Sve kompanije koje realizuju obuku na radnom mestu u okviru projekta Znanjem do posla dobijaju besplatnu stručnu obuku mentora koji će raditi sa polaznicima obuke a koji kasnije ostaju kao trajni resurs kompanije”, napomenula je Mira Zlatkov iz Job info centra.

 

Udruženja MNRL je za obuku za ličnog pratioca deteta izabralo dva mentora, Katarinu Mančić i Draganu Lilić, iskusne lične pratioce deteta, koje će proći obuku kako bi stekle dodatna znanja i veštine za rad sa kandidatima kojima tokom obuke treba da prenesu svoja znanja i iskustva.

 

Obuku će sprovoditi Ljubomir Milanović, saradnik na projektu “Znanjem do posla”.

 

Na kraju, posle potpisivanja ugovora sa polaznicima obuke, sve je spremno za početak realizacije teorijskog i praktičnog dela obuke u samom Udruženju MNRL, rekli su u Job Info centru u Pirotu.

 

Tekst i fotografije: Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković