Kragujevac:Za trenutno najtraženije zanimanje u metalskoj industriji u Centru za trening kompanije Wacker Neuson u Kragujevcu obučava se 20 mladih zavarivača. Sedmoro iskusnih instruktora ima zadatak da ih nauči veštini MIG/MAG zavarivanja tokom dvomesečne praktične obuke u kompaniji.

Počela obuka za zavarivače u Kragujevcu

29-godišnji Anđel Đorđević uključio se u ovu obuku pošto su ga o njoj obavestili u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Kragujevcu. Prepoznali su da bi ono čime se Anđel bavi samo iz hobija moglo da, uz kvalitetnu obuku, postane i njegov pravi posao. Po obrazovanju je tehničar drumskog saobraćaja, ali nije radio u struci. Uglavnom se snalazio radeći povremeno stolariju i u proizvodnji nameštaja, ali u tome nije video perspektivu.

 

„Iz hobija sam se kod kuće bavio elektroručnim zavarivanjem. To sam zavoleo i zato nije bilo dileme kada sam saznao za obuku  Znanjem do posla. U tome vidim priliku da naučim mnogo više  o zavarivanju,  ovladam MIG/MAG zavarivanjem koje je veoma traženo u industriji “

 

Uči se od najboljih  

Anđel kaže da je vrlo zadovoljan jer se obučava u  kompaniji za koju od ranije zna da ima jako dobru školu zavarivanja i instruktore.

 

„U Wackeru su lepo prihvatili celu našu grupu na obuci. Funkcionišu kao jedna velika porodica. Instruktori imaju puno znanja i na svakoga obraćaju pažnju maksimalno.“

Praksi u kompaniji prethodila je teorijska obuka u Srednjoj stručnoj školi u Kragujevcu.

 

„Teorijska obuka je bila odlična, nešto mi je bilo poznato, ali dosta toga je bilo novog pre svega o MIG/ MAG zavarivanju ( Metal Inert Gas i Metal Aktiv Gas).  Svidelo mi se.  Posle toga sam sa grupom polaznika izabran za praksu u Wacker Neusonu.“

Anđel je na obuci oko mesec dana. Kaže da su prvih dana praktikanti učili o zaštiti na radu, pošto je u poslu zavarivača obavezno nošenje zaštitne opreme. I zaista, svi polaznici obuke odeveni su po standardu, nose zašitnu masku, rukavice, zaštitnu kecelju.

 

„Instruktori su nam objasnili šta je aparat, kako funkcioniše, kako se drži pištolj, pod kojim uglom se vari. Da, bilo je treme u početku. To je normalno, ali se i ona vremenom savlada.“

Anđel kaže da je posao zavarivača težak, a da ni uslovi rada nisu laki, jer su visoke temperature.

 

„Na primer kad žica dođe do elektroluka, razvije se temperatura i do  3.000 stepeni. Ali, na sve se to navikne.“

S druge strane, kaže Anđel, voli ovaj posao jer mu je vrlo zanimljiv, kreativan i stalno se nešto novo uči. Svaki zavar je kao neki vez koji se radi filigranskom preciznošću. Zbog toga, dodaje Anđel, u ovom poslu ruka mora da bude smirena, a varilac koncentrisan i svakog trenutka posvećen poslu, da stalno prati poziciju, luk i ugao zavarivanja.

 

Anđelov biznis plan

„Želim ovim da se bavim. I moj plan je da sa znanjem i veštinama stečenim na obuci Znanjem do posla brže dođem do posla. Ja se nadam da ću ostati da radim u Wacker Neusonu. Posao  zavarivača je vrlo tražen. Inostranstvo me trenutno ne interesuje. Najbitnije mi je da steknem dovoljno znanja, da se ovde zaposlim. Zavarivači su kod nas dobro plaćeni. Ko dobro radi, može dobro i da zaradi.“

Važno mu je i što ima priliku da na obuci stekne  sertifikat za zavarivače koji će mu biti i važna prednost u zapošljavanju i daljem napredovanju.

Anđel veruje da posle obuke „Znanjem do posla“ bolja budućnost  čeka celu njegovu porodicu.

 

 

„Supruga ne radi, imamo dvogodišnju ćerkicu. Borimo se. Zato je sve ovo za mene presudno. Verujem da sam sada na dobrom putu da se obučim za posao koji će mi pružiti sigurnost. To je najbitnije za mene kao mladog čoveka koji želi da stvori porodicu. Do sada sam radio poslove koji nisu pružali tu sigurnost.“

 

Instruktori su vrsni zavarivači

Grupa od 20 praktikanata je „ u rukama“  mladih ali vrsnih zavarivača kompanije Wacker Neuson. Oni ih uče i prate njihov napredak. Osim kvaliteta rada ocenjuju i njihove radne navike, spremnost da uče, zainteresovanost, ponašanje, kolegijalnost…Od svega toga zavisiće, kažu, i ko će iz grupe praktikanata biti izabran i za „viši“ nivo, odnosno prelazak iz trening centra u proizvodnju gde će nastaviti da „brusi“ zanat.

 

 „Praktikanti su do sada prešli 30 posto obuke Znanjem do posla. Još ima da se radi. Važno je da se nauči da se smiri ruka, pa tek onda ide ono primenjivo znanje koje se polako osvaja. U ovom poslu se zna da i posle godinu-dve, ima još da se uči. I vrsni zavarivači-instruktori čak i posle 10 godina rada priznaju da ima mnogo toga što još može i potrebno je naučiti – kao da nema kraja“, kaže rukovodilac Trening centra u Wacker-u, mašinski inženjer Miloš Ristić

.

Ristić kaže da se mladi obučavaju prema potrebama konkretnog radnog mesta. Svi moraju da znaju osnove zavarivanja, podešavanja aparata, kvalitet šava, zavara.

 

„Ima i specijalizacije, jer nisu sve linije iste, neke rade deblji, a neke tanji var. Ova grupa mladih praktikanata mora da savlada varove od A3 do A10,  u zavisnosti od debljine lima ili ploče.“

Ristić kaže da se  napredak praktikanata ocenjuje jednom nedeljno, kroz testiranje.

 

„Pre nego što budu otišli u proizvodnju, proverićemo ih i oceniti. Biće procenjena njihova spremnost za  proizvodnu liniju, a ako nisu  dobro savladali moraju da idu na doobuku. Praktikanti su sada u fazi predproizvodnje, a biće kvalifikovani za proizvodnju ako budu ocenjeni četvorkom ili peticom“.

Jedan od instruktora u obuci za zavarivače „ Znanjem do posla“ je Dragan Spasojević koji je u proizvodnji kao zavarivač radio 6 godina, a dve godine se bavi podučavanjem mlađih kolega.

 

„Praktikante smo prvo upoznali sa korišćenjem zaštitne opreme, aparata, šta je postupak zavarivanja, koji su uslovi, pozicije zavarivanja. Oni prvo rade na pločama, gde vežbaju osnovni ugaoni zavar, različitih dimenzija od A3 do A8. Zatim, na metalnim trening pločama vežbaju da menjaju ugao zavarivanja, pravac, pa se onda menjaju pozicije. Posle toga  ubacujemo delove iz proizvodnje da se na njima radi. Dobiće pravi zadatak gde će da primene ono što su naučili, uz nadzor mentora.“

Kaže da je za dobrog zavarivača najbitniji stav. Mladi treba prvo da budu zainteresovani za ovaj posao i imaju želju da napreduju, kao i da budu svesni šta mogu sa tim zanimanjem u karijeri.

 

„Bitno je da savladaju taj fizički deo posla i naviknu svoje telo na položaj za rad koji nije baš prirodan. Posao je vrlo zahtevan. U početku je dosta teško, ali vremenom se radnik navikava na sve izazove. Normalno je da u početku sa maksimalnim naporima mladi zavarivači imaju minimalne rezultate, ali vremenom sa minimalnim naporom imaće mnogo bolje rezultate.

Spasojević kaže da je cela grupa praktikanata na obuci za zavarivače dobra i ističe se izuzetnom motivisanošću da uči. Znaju da će od njihovog zalaganja i napretka na dvomesečnoj obuci zavisiti da li će im se ostvariti san o zaposlenju. Samo oni najbolji dobiće šansu da se zaposle kao zavarivači u kompaniji Wacker Neuson gde se proizvode bageri i poljoprivredne mašine.

Inače, obuku za zavarivače u okviru drugog ciklusa programa „Znanjem do posla“ pohađa ukupno 36 mladih iz Kragujevca. Praktična obuka izvodi se u kompanijama  Wacker Neuson, AMM Manufacturing i Siemens Mobility.

 

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković