Novi Pazar: Irfan Kolašinac (33) od početka novembra pohađa obuku za pomoćnog kuvara u restoranu Ras u Novom Pazaru, organizovanu u sklopu programa “Znanjem do posla”, tokom koje će steći vredna znanja o pripremanju i aranžiranju raznih specijaliteta.

 

Nakon sprovedene teorijske obuke u Ugostiteljsko-turističkoj školi, čiju diplomu od ranije poseduje, Irfan sa još petoricom praktikanata pomno prati savete mentora, ali i pomaže u kuhinji ovog popularnog restorana koji se nalazi na mestu srednjovekovnog grada Rasa i nedaleko od manastira Sopoćani.

 

Od malih nogu volim kuvanje, uživam da sa pažnjom i ljubavlju gostima pripremam hranu. I tokom školovanja sam se odlučio za ugostiteljstvo, završio sam za konobara, ali sam, na razne načine, već 15 godina u kuhinji. Radio sam i u inostranstvu, ali sam rešio da se vratim”, ispričao je Irfan  za E2E.

 

 

 

Formirao je porodicu, pre pola godine dobio sina, a zbog ljubavi prema kulinarstvu prijavio se za praksu u Rasu. Supruga se brine o detetu, ne radi, zato njemu ova praksa i budući posao mnogo znače.

 

“Želim da usavršim svoje znanje, sjajno sam se uklopio, komunikativan sam, timski sam igrač, 17 nas je u kuhinji, odlično se slažemo, sjajna je ekipa. Posao je odgovoran, radi se, svakog dana učim nešto novo, imamo 54 različitih vrsta jela u meniju, moramo se maksimalno posvetiti poslu jer naši gosti dolaze kako bi uživali u hrani“, rekao je on.

 

Sa ranijim iskustvom i stečenim znanjem tokom tromesečne prakse u ovom restoranu Irfanu će se, smatra, otvoriti mnoga vrata.

 

“Svi traže dobre kuvare, nikad se ne zna šta život može da donese. Volim ovaj posao, voleo bih da ostanem i ovde da radim, ali možda jednog dana pokušam da otvorim i svoj mini restoran”, planira Irfan.

 

Šef kuhinje u Rasu i Irfanov mentor Jovan Arsić rekao je da su se on i ostali praktikanti odlično uklopili, da marljivo uče i rade.

 

 

“Pokazali su se odlično, vredno prate sve, žele da nauče. Ne spremaju još uvek glavna jela, ali rade na pripremi mesa, povrća, obrađuju namirnice. Obuka još traje, biće u prilici da nauče mnogo toga kako bi jednog dana samostalno radili”, istakao je Arsić.

 

Dodao je i da je, iako je dobro plaćen posao, teško naći kvalitetnog radnika za kuhinju, a pogotovo kuvara ili pomoćnog kuvara.

 

“Mladi iz nekog razloga zanemaruju taj posao, žele da idu u inostranstvo ili da rade u kancelariji i gotovo je nemoguće danas doći do kvalitetnih radnika. Zato je ova obuka korisna, nama da dođemo do pravih radnika i polaznicima koji žele da steknu prava znanja koja će im sigurno značiti u budućem poslu”, objasnio je Jovan.

 

U sklopu programa “Znanjem do posla”, koji finansijski podržava Vlada Švajcarske, u Novom Pazaru su već počele ili će početi i obuke za šivače, montere PVC stolarije, elektromontere, dok je u Ivanjici okončana obuka za lične pratioce.

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković