Novi Pazar: Dobiti zaposlenje, pa još u tom poslu pronaći zadovoljstvo, prava je sreća. Baš to je iskusila tutinka Medina Klimenta koja je nakon obuke počela da radi kao lični pratilac. Iako po zanimanju arhitekta, humanost koju posao ličnog pratioca nosi sa sobom, kaže, znatno joj važnija od finansijskog aspekta.

 

“Još sam studirala kada sam završila obuku i svakako da mi je posao dobro došao. Ipak znatno važnije je to što ovo zanimanje nosi sa sobom i koliko je zapravo važna uloga ličnih pratilaca i koliko su potrebni deci sa fizičkim ili smetnjama u razvoju. Nije zanemarljivo ni to koliko lični pratioci olakšavaju svakodnevno funkcionisanje njihovim roditeljima”, priča Medina za E2E.

 

Ova mlada devojka diplomirala je arhitekturu, a za obuku koju je u sklopu programa “Znanjem do posla” organizovalo Udruženje psihologa Novi Pazar prijavila se zbog sticanja novog iskustva.

 

Medina je već nekoliko meseci lični pratilac srednjoškolcu koji je doživeo teške povrede u saobraćajnoj nesreći, zbog kojih se otežano kreće i govori.

 

“On je regularno pohađao treći razred srednje škole. Moje obaveze su bile da mu pomognem prilikom dolaska i odlaska iz škole, da budem sa njim na časovima i olakšam mu praćenje nastave. Lepo me je prihvatio, odlično se slažemo i baš sam se vezala za njega. Iako sam završila fakultet i imam diplomu arhitekte, odlučila sam da budem uz njega i sledeće godine, bez obzira da li će mi se ukazati neka prilika za posao u struci”, poručuje Klimenta.

 

Zbog pandemije korona virusa i zatvaranja škola, Medinine obaveze ličnog pratioca su bile znatno umanjene, ali to nju nije sprečilo da gotovo svakodnevno bude pored srednjoškolca i pomaže mu prilikom praćenja online nastave ili domaćih zadataka.

 

“Ono na šta sam možda i najviše ponosna je napredak koji je ostvario u pisanju. To nije moja obaveza ličnog pratioca, ali smo vredno radili da popravimo čitljivost njegovog rukopisa i mislim da smo u tome uspeli. Napredak je itekako vidljiv, kada se uporede njegovi rukopisi od pre godinu i dve i današnji”, ne krije zadovoljstvo ova devojka.

 

Obuku za lične pratioce pohađalo je 25 mladih nezaposlenih žena iz Novog Pazara, Tutina i Raške, a njih 18 je nakon nje radno angažovano.

 

Zaposlene su u Udruženju psihologa u kojem kažu da su sve one opravdale ukazano poverenje i da su na poslu maksimalno motivisane, posvećene i profesionalne.

 

Obuka za to deficitarno zanimanje u ovom delu Srbije organizovana je tokom leta prošle godine, u okviru projekta “Znanjem do posla” koji finansiraju Vlade Švajcarske i Srbije.

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković