Pirot: Pet mladih žena koje nisu imale formalno obrazovanje ili su završile samo osnovnu školu, sada su obučene za gerontodomaćice i spremne su da pomognu starijim sugrađanima. Ovih pet Romkinja prošle su obuku u okviru projekta “Korak do posla” čiji je cilj bio povećanje zapošljivosti mladih iz ugroženih kategorija stanovništva, a projektu se ove godine pridružio i Crveni krst Pirot.

 

Saradnica Crvenog krsta u Pirotu Kritina Vasilov objašnjava da je obuka trajala četiri meseca i da je mesec dana bila teorijska nastava.  Tri meseca polaznice su učile iz praktičnog rada na terenu.

 

 

“Što se tiče teorijske nastave polaznice su bile oduševljene, bilo im je zanimljivo to su učile i što će im svakakao koristiti kasnije u radu.  Plan i program je podrazumevao oblast socijalne zaštite, oblast osnovne nege, rehabilitaciju, obuku prve pomoći. Nakon stečenih znanja postale su samouverene”, kaže Vasilov.

 

Obuku su nastavile praktičnim radom na terenu i svaka polaznica je sa licenciranom  gerontodomaćicom svekodnevno obilazila korisnike usluge “Pomoć u kući”.

 

“Tu su radili konkretne zadatke koji su u opisu posla jedne gerontodomaćice. Mislim da je ova obuka bila veoma korisna za polaznice, da su mnogo naučile i da su obuku završile uspešno i da su spremne za rad“, ocenjuje Vasilov.

 

Jedna od polaznica bila je Jasmina Demirović (37) I ona je ispričala da je joj je motiv prijave na ovu obuku bio to što voli da pomaže ljudima.

 

 

„Meni je obuka puno značila. U početku je bilo malo straha kako će korisnici da me prihvate. Prezadovoljna sam kako je sve to prošlo i kako smo radili i sa korisnicima.Nadam se da ću naći posao. Sa njima je saradnja bila dobra. Pomagala sam im u poslovima u kući”, objasnila je Jasmina.

Licencirani gerontodomaćin  Džani Zorćić (30)  već dve godine preko Crvenog krsta pomaže starijim osobama u gradu, a pre nego što je počeo da radi prošao je istu obuku kao i Jasmina.

 

“ Prošli smo obuku za pomoć onima kojima je ona potrebna. Jasmina je sve to jako brzo savladala. Imali smo koordinatora iz Crvenog krsta koji nam pomaže oko realizacije ovog projekta. Korisnicima pomažemo u kući, posebno starijim osobama koje žive same. Nabavljamo im namirnice, kupujemo lekove, plaćamo račune. Posebno im znači druženje, jer žive sami”, kaže Džani.

 

Da joj najviše znači druženje potvrđuje i baka Radmila Milenković (86) koja već devet godina živi sama i kojoj pomažu gerontodomaćice.

 

“Pomažu mi oko svega. To što dolaze tri puta nedeljno i budu sa mnom po dva sata je za mene veliki stvar, jer osim pomoći u kući, sa njima pričam i za mene je radost kad one dođu . Živim godinama sama. Moju kuću lepo održavaju”, kaže Milenkovićeva.

 

 

 

Posao veoma odgovoran, polaznice spremne da rade

Sekretarka Crvenog krsta Pirot Sanja Stanković kaže da je posao gerontodomaćice veoma ozbiljan i da traži stalnu obuku

 

“ Svaki naš korisnik je individua za sebe. Gerontodomaćice moraju da budu veoma odgovorne i ozbiljne u obavljanju ovog posla, a ovih pet devojaka su se dobro pokazale tokom obuke”, kaže Sanja Stanković

“Imali smo i razne radionioce o komunikaciji pre svega sa starijim osobama jer je ovo specifičan posao. S obzirom da su prošle i obuku prve pomoći, obučene su i da mere vitalne funkcije korisnicima ove usluge. Dobro su se uklopile”,  kaže saradnica Crvenog krsta Pirot KristinaVasilov.

 

Korisnici usluge “Pomoć u kući” u Pirotu su gradjani stariji od 65 godina.

Tekst i foto: Zoran Panić Uredila: Sandra Vlatković