Kragujevac: Dušan Prodanović, 20-godišnjak, doneo je odluku da zanimanje kuvar za koje se školovao zameni novim, koje će mu, veruje, pomoći da se brže zaposli i više zarađuje. Sa tom idejom se prijavio za učešće u obuci za zavarivača u okviru projekta „Znanjem do posla“. Posle teorijske obuke u Srednjoj stručnoj školi, krenuo je na praktični deo u preduzeću „Euro heat“ u Kragujevcu.

 

 

Zavarivač mora da „uhvati“ mirnu ruku

 

Dušan ne žali za mirisima kuhinje, jer je uveren da je napravio pravi izbor. Kaže da je bio mlad i nije baš znao čime tačno želi da se bavi kada je upisivao srednju školu, pa je krenuo da uči za kuvara. Sada, kao zreliji, nema dilemu i svoju budućnost vidi u zanimanju zavarivač.

 

„Kuvarstvo i zavarivanje nemaju ništa zajedničko, ti zanati su dva različita sveta“, rekao je Dušan u prvi mah, ali se ubrzo i ispravio setivši se da je za oba zanimanja potrebna pažljivost, preciznost, urednost. Kaže da delovi koje vari moraju biti čisti, poput namirnica koje se kuvaju.

 

O zanimanju zavarivač slušao je samo reči hvale „iz prve ruke“ od ljudi koji ga obavljaju, kao i od dede koji je bio varilac 40 godina. Dušan priča da su njegovi roditelji prvo bili malo uzdržani, ali je ubrzo dobio i njihovu podršku.

 

„Promenili su mišljenje kada su videli da sam zadovoljan, da sam se i sam promenio od kada idem na obuku. Prihvatio sam radnu disciplinu, smiren sam, volim da idem na posao“, kaže Dušan i dodaje da je mnogo više stresa imao dok je radio kao kuvar.

 

Utisci sa obuke su odlični, kaže Dušan, zanat mu se sviđa, kao i radna sredina u kojoj se svi trude da mu pomognu. Izdvaja podršku mentora Aleksandar Rakića i iskusnog zavarivača Stevice Đorđevića.

 

 

 „Najveći problem mi trenutno predstavljaju mirne ruke,  kako se to kaže, dok „uhvatim“ ruku. Ako dobro uhvatim gorionik, onda je i ruka mirna“, kaže Dušan koji se obučava za TIG zavarivanje u kome je važno da se uskladi rad obe ruke.

 

 

Mentor meri napredak

 

Preduzeće „Euro heat“, koje proizvodi izmenjivače toplote, ima tri polaznika obuke za zavarivanje projekta „Znanjem do posla“. Dvojica uče MAG, a jedan polaznik TIG zavarivanje. Mentor Aleksandar Rakić kaže da su se veoma dobro uklopili i da su motivisani da vežbaju postavljene zadatke.

 

Istakao je da su im prilično brzo „legli i u prste i u glavi“ najsavremeniji aparati za zavarivanje i vrhunska tehnologija.

 

„Praktična obuka kod nas traje do kraja februara. Za to vreme praktikante možemo da uvedemo u posao, da vide šta ih sve očekuje na radnom mestu zavarivača, da savladaju postupak zavarivanja, nauče koje su moguće greške i kako da ih izbegnu ili poprave“, kaže Aleksandar.

 

Dodaje da će oni posle obuke biti spremni kao zavarivači za atestaciju koju radi ovlašćena institucija. Aleksandar kaže da „Euro heat“ ima i srednjoškolce na praksi koji po programu dualnog obrazovanja uče za zanimanje bravar-zavarivač.

 

„Ima razlike između školaraca i praktikanata obuke „Znanjem do posla“, jer su kao nešto stariji mladi ljudi, ozbiljniji i jače motivisani da uče, pošto žele da se zaposle i planiraju svoju budućnost“, kaže Aleksandar.

 

U svakom slučaju, praktična obuka, zaključio je on, odlična je prilika za mlade da savladaju nove veštine, a za poslodavca da prepozna i zadrži talentovane i vredne radnike.

 

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković