Novi Pazar: Petnaest mladih iz Novog Pazara, Tutina i Raške ovih dana vredno upijaju savete, slušaju, ali i zapisuju sve ono što im, u improvizovanoj sali restorana u Ugostiteljsko-turističkoj školi, govori profesor Esad Lotinac.

 

Ovi nezaposleni mladići prijavili su se za program obuke za zanimanje konobara, koja je organizovana u okviru programa “Znanjem do posla”. Obuka je počela sticanjem osnovnih teorijskih znanja.

 

“Nažalost kod nas je uvreženo mišljenje da konobar može biti svako, što baš i nije tako. Da bi neko mogao uspešno da se bavi ovim poslom, da bude profesionalac, pored lepog ponašanja, ljubaznosti, domaćinskog odnosa, mora posedovati i određeno znanje, norme i standarde u obavljanju tog posla. To im ja predstavljam tokom ovih obuka”, kaže Lotinac.

 

Budući konobari, na ovaj način, imaju priliku da steknu teorijsko znanje o restoranskom poslovanju, odnosno, obavezama konobara restorana, ali su tu i lekcije o tome kako radi konobar u pansionu ili kako se prave kokteli u baru.

 

“Pokazao sam im tradicionalne, svetske, načine usluživanja poput bečkog, francuskog, engleskog i ruskog, kako se služi hrana, koje vrste doručka postoje, kako se služi piće, vino, kako se ona čuvaju i rashlađuju. Prolazimo kroz sve etape, od prijema i smeštaja gostiju, preko usluživanja i naplate do ispraćaja. Gosti moraju biti zadovoljni uslugom, ukoliko želimo da se ponovo vrate”, objašnjava Lotinac.

 

 

Filip Nedeljković, apsolvent na Ekonomskom fakultetu, kaže da su saveti profesora veoma korisni i da pojedine stvari uopšte nije znao, iako je nekoliko godina radio kao konobar.

 

“Radio sam kao konobar, kako bih imao džeparac tokom studiranja i kako bih olakšao roditeljima. Uglavnom sam bio zaposlen u kafićima, tako da nisam znao ništa o tome kako se služi hrana i koja pravila postoje za to. Sada su mi jasne određene stvari i verujem da ću ih uspešno primenjivati tokom praktičnog dela obuke, ali i u budućnosti ukoliko budem radio kao konobar “, dodaje ovaj mladić.

 

Stefan Isakoski je završio Ugostiteljsko-turističku školu, pa se može reći da mu je većina stvari koje im je profesor Lotinac pokazivao poznata.

 

“Može se reći da mi je ovo struka i da sam tokom školovanja stekao ovo znanje, ali je uvek dobro obnoviti gradivo. Završio sam i fakultet, ali sam u međuvremenu radio kao konobar. Dobro je to zanimanje, može lepo da se zaradi, ali još uvek nisam odlučio da li ću ostati u ugostiteljstvu”, poručuje Isakoski.

 

Pored obuke za konobare, u sklopu programa “Znanjem do posla”, održava se i obuka za zanimanje ličnog pratioca koju je započelo 15 devojaka iz Novog Pazara, Tutina i Raške.

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković