Kruševac: Nakon obuke tokom koje se 30 praktikanata poslu magacionera učilo u kruševačkoj firmi „Milošević doo“, u tom preduzeću zaposlilo se čak njih 29. To je jedna od obuka koje se na radnom mestu sprovode u okviru projekta „Znanjem do posla“ u ovom gradu.

Preduzeće „Milošević doo“, koje postoji skoro tri decenije i bavi se trgovinom na veliko i malo građevinskim materijalom, sanitarijom i punim gvožđem, nedavno je proširilo posao i imalo potrebu za novim radnicima. Tražili su magacionere koji bi radili i određenu vizuelnu kontrolu proizvoda.

Uključili su se u program „Znanjem do posla“ kroz koji mladi, stičući veštine i znanja na konkretnom radnom mestu, povećavaju svoje šanse za pronalaženje posla.

– Saradnici iz Edukativnog centra Kruševac su nam pomogli u izboru kandidata među kojima je bilo i visokoobrazovanih jer je mladim ljudima potreban posao, a naša firma važi za dobru u Kruševcu. Dopalo nam se što kroz taj projekat mladi dobijaju priliku da se zaposle i što tu mogućnost imaju i oni koji nisu imali nikakvo radno iskustvo. Veoma smo zadovoljni svim kandidatima koji su bili na obuci – kaže predstavnica preduzeća „Milošević doo“ Katarina Pršić, koje je bila i jedna od mentorki na obuci za magacionere.

 

 

Potvrđuje da je reč o specifičnom poslu u kome radnici osim manipulacije robom treba da vrše i određenu vizuelnu kontrolu, te da je preduzeću bilo značajno to što je kroz projekat moglo prema svojim potrebama da oblikuje kadrove.

– Postojeći plan obuke za magacionere, koji je ranije urađen u okviru ovog projekta, sada je prilagođen potrebama tog preduzeća. Dodat je deo koji se odnosi na kontrolu proizvoda – objašnjava Ilija Jovanović, programski direktor Edukativnog centra, koji je u ovom projektu zadužen za deo koji se odnosi na organizaciju i sprovođenje obuka na radnom mestu.

Na obuci za ovaj posao našao se i inženjer mašinstva Dragan Milojević (28), koji je nakon što je obavio devetomesečnu stručnu praksu u fabrici „Rubin“, bezuspešno pokušavao da nađe posao u struci. Svi poslodavci su ga odbijali jer su želeli radnika sa višegodišnjim radnim iskustvom

 

– Nije mi smetala vrsta posla jer mi je posao bio neophodan. Zadovoljan sam kako je prošla obuka. Učio sam kako se radi u magacinu, sa regalima, potom kako se vode papiri, pripremaju otpremnice. Radili smo i razvrstavanje robe, manipulaciju, razvrstavanje po šiframa i datumima proizvodnje, skladištenje po šiframa, izvoz robe iz magacina prema kupcu, papirologiju koja prati taj postupak – nabraja Dragan.

Iako mu je bliskiji posao za koji se školovao kaže da je zadovoljan prilikom koju je dobio. Vidi, takođe, mogućnost da u tom preduzeću napreduje ka višoj poziciji.

Praktikanti koji su se poslu magacionera tokom oktobra učili u firmi „Milošević doo“ najpre su pohađali i petodnevnu teorijsku obuku koju im je držala Sladjana Ilić, profesorka ekonomske grupe predmeta u Ekonomsko-trgovinskoj školi. Slušali su predavanja o zadacima i poslovima magacionera, manipulaciji robom, organizaciji rada u skladištu i evidentiranju robe na putu od dobavljača do krajnjeg korisnika te o kvalitetu robe.

 

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković