Knjazevac: Kompanija Dis Todorović iz Ražnja, koja se bavi preradom mleka, novi partner programa “Znanjem do posla” i Timočkog kluba, ovih dana počinje obuku četiri devojke za radno mesto pomoćne operaterke u preradi mleka.

Dis Todorović je porodična kompanija, osnovana 1997. godine u ovom malom mestu u Nišavskom krugu. Danas se u mlekari, projektovanoj po najvišim evropskim standardima u oblasti prehrambene industrije, preradi 11.000 litara mleka dnevno, a na tržište izlaze pasterizovano i kiselo mleko, jogurt, pavlaka, sir, kačkavalj, kao i paprika u pavlaci i feta sir sa začinskim biljem.

Zdravlje na usta ulazi, kaže naš narod, a u Ražnju dodaju da je zdrava i prirodna hrana preduslov zdravog i dugog života. Toga sve više postajemo svesni u ovim godinama pandemije korona virusa.

Kao i mnoga druga preduzeća u Srbiji, tako se i Dis Todorović suočava sa nedostatkom kvalifikovane radne snage.

„U tridesetak kilometara udaljenom Aleksincu postoji poljoprivredne škola sa mlekarskim smerom, ali je interesovanje mladih zaista malo. Pored toga, ti đaci gotovo da nemaju praktičnu nastavu, pa se postavlja pitanje kako zaista mogu da nauče posao za koji se školuju”, rekla je tehnolog Marika Đorđević, direktorka preduzeća Dis Todorović, dodajući da na dualnom obrazovanju mora još puno da se radi.

Veoma zadovoljna saradnjom sa Timočkim klubom, ona je program „Znanjem do posla”, ocenila kao  “strašno dobar potez”.

„Smatram da bi svakoj firmi u Srbiji saradnja sa programom „Znanjem do posla” bila od velike koristi. Ne možete ni da zamislite koliko je vremena i novca potrebno da bi se došlo do kvalitetnih radnika. Prvo ih treba naučiti da ustaju na vreme, pa kako da se odnose prema kolegama, a onda i da savladaju proces rada…Uključivši se u ovaj program, dobili smo šansu da četiri devojke naučimo sve o preradi mleka, ukoliko, naravno, one to budu želele. Tri najbolje dobiće priliku da ostanu kod nas. To podrazumeva da su spremne da rade u kontrolisanim uslovima, jer greške nisu dozvoljene, s obzirom da proizvodimo hranu, koja mora biti zdravstveno ispravna“ ,rekla je Marika Đorđević.

Obuka u kompaniji Dis Todorović podrazumeva 60 časova teorijskog i 300 časova praktičnog rada. Učeći od iskusnih mentora, polaznice obuke dobijaju šansu da se zaposle u mlekarskoj industriji.

Tekst i foto: Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković