Novi Pazar: Kada je početkom maja Semin Dolovac na Instagramu objavio fotografiju iz autolimarske radionice uz komentar “krenulo me u životu, ja sam dete sreće”, nije ni pretpostavljao koliko taj stih iz popularne pesme dobro opisuje trenutni period u njegovom životu.

Ovaj devetnaestogodišnji mladić sa smetnjama u razvoju posle četiri meseca privodi kraju praktičnu obuku na radnom mestu organizovane u okviru projekta “Znanjem do posla” i ima odlične šanse da nakon nje od vlasnika radionice dobije ponudu za stalno zaposlenje.

 

– Super su me prihvatili, kako gazda, tako i ostali radnici. Ja sam se trudio da što bolje naučim posao, savladao sam peglanje, vodeniranje, a tu sam da odradim i bilo šta drugo što od mene traže. Nadam se da ću ostati i dalje da radim u ovoj radionici, ljubitelj sam automobila, a zavoleo sam i ovaj posao – uz osmeh priča Semin koji je od prvog honorara popravio zube.

 

 

Koliko je ovaj posao shvatio ozbiljno govori podatak da Semin ima nekoliko radnih odela i da svakog dana na posao dolazi u novom, sveže opranom i ispeglanom kombinezonu. Radna odela, kao motivaciju i poklon za početak rada, darivali su mu komšije i prijatelji.

 

– Svi su se obradovali kada sam počeo da radim. Veoma je važno danas imati posao, zarađivati i imati svoj dinar. To ti daje sigurnost i samostalnost – dodaje ovaj sramežljivi mladić.

 

Besprekornim ponašanjem i zalaganjem na praksi Semin je oduševio i vlasnika radionice Nermina Hasanbegovića i ostale radnike koji za njega imaju samo reči hvale.

 

– Nikada ne kasni, a zna i da ostane posle radnog vremena. Na početku je bio povučen, ali se brzo opustio, zainteresovao se za ovaj posao i ja sam to primetio pa sam ga forsirao dajući mu da obavlja neke jednostavnije zadatka. Sve je brzo naučio, ne odbija ništa da radi, a i kada nemamo posla on ne sedi skrštenih ruku već čisti radionicu ili slaže alate – kaže Hasanbegović.

 

On ističe da se danas mladi teško odlučuju za posao autolimara i da je teško pronaći kvalitetnog radnika.

 

– Semin ne mora da brine za posao. Ako želi da radi i nastavi ovako, za njega će u mojoj radionici uvek biti mesta. On je postao deo nas i ako želi ovde može dočekati i penziju – poručuje Nermin Hasanbegović.

 

Semin je jedan od dvadeset Novopazaraca sa smetnjama u razvoju koji su u okviru projekta “Znanjem do posla” uključeni u program osnaživanja njihove zapošljivosti kroz unapređivanje njihovih profesionalnih i ličnih kompetencija.

 

Program je realizovalo Udruženje psihologa, a sa 39.000 franaka ga je podržala Vlada Švajcarske.