Novi Pazar: Demir Ugljanin ima 19 godina, završio je Školu za dizajn u Novom Pazaru i od septembra pohađa obuku za šivača u kompaniji „Duomos”, nadajući se da će nakon nje dobiti ponudu za stalno zaposlenje.

 

Obuka za dva šivača lake konfekcije organizovana je u sklopu programa „Znanjem do posla”, a pre praktičnog dela u ovoj kompaniji, polaznici su sticali teorijska znanja o tom zanimanju upravo u srednjoj školi koju je Demir završio.

 

„Bila je dobra teorijska obuka, mada sam ja većinu tih stvari naučio tokom školovanja zbog čega sam jedva čekao da počne praktični deo, da radim u firmi, da imam svakodnevne obaveze i na svom prvom poslu stičem radno iskustvo”, počeo priču za E2E ovaj mladić.

 

Demir je naveo da se od prvog dana odlično snašao, da su ga starije kolege i mentori odlično prihvatili i da su uvek spremni da mu pomognu, da mu daju praktičan savet i ukažu na to kako da radi.

 

„Radim na mašini ringličarki, savladao sam rad na njoj, ali tu su uvek mentori da mi pokažu. Desi se nekad sa se  pokvari, pa mi je potrebna njihova pomoć. Odlična je atmosfera u firmi. Ovih dana ne radimo zbog pandemije i jedva čekam da se vratim na posao “, zadovoljan je on.

 

Nada se da će svojim radom i ponašanjem tokom obuke ubediti mentore i vlasnika da mu ponude posao za stalno.

 

„Zaista bih voleo da nastavim da radim, kolege su izvanredne, vlasnik firme je dobar čovek, ima razumevanja za zaposlene, uslovi su odlični”, istakao je Demir.

 

Samo reči hvale za Demira imaju i njegove kolege i vlasnik kompanije, navode da je vrlo brzo savladao posao, da se ponaša odgovorno, ne kasni na posao i ispunjava sve što se od njega očekuje.

 

Pored obuke za šivača, u sklopu programa „Znanjem do posla” koji finansijski podržava Vlada Švajcarske, u Novom Pazaru će do kraja godine biti realizovane i obuke za montere PVC stolarije, elektromontere, konobare i pomoćnike kuvara, dok je u Ivanjici okončana obuka za lične pratioce.

 

To će biti prilika za sve mlade nezaposlene Novopazarce da tokom obuke za ta deficitarna zanimanja, za koja ne postoji formalno obrazovanje, steknu znanja koja će im omogućiti brže pronalaženje posla.

 

Tokom prethodnih par godina, u okviru ovog programa realizovane su obuke i za  konobare, šivače, tehnologe u mlekarstvu, tapetare kroz koje je prošlo na desetine mladih nezaposlenih iz ovog kraja Srbije.

 

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković