Kruševac: Polaznice obuke na radnom mestu Danica Veljković i Jelena Cvetković dobile su posao u kruševačkom preduzeću „Dunipak”, gde su se dva meseca obučavale za posao pomoćnog  kartonažera.

 

Reč je obuci koja je sprovedena u okviru programa „Znanjem do posla”, čiji je cilj da poveća šanse za zapošljavanje mladih tako što će unaprediti njihova znanja i veštine. Od petoro praktikanata koji su se obučavali troje je došlo do posla.

 

 

Danica Veljković (32) je završila Hemijsku školu, smer za prehrambenog tehničara. Posao u struci nikada nije uspela da nađe. Ranije je radila na benzinskoj pumpi, a nedavno je odlučila da se oproba u proizvodnji i prijavila se za obuku u kompaniji „Dunipak”.

 

„Kada smo počeli sa obukom svi su nam izlazili u susret, za svaki deo posla smo imali objašnjenje i podršku od kolega. Svaki deo posla je drugačiji, zavisi od toga kakve su palete. Ako se radi režija, kao delu procesa rada, uvek mora da bude prisutan radnik koji čisti kutije od prašine, slaže ih na palete, strečuje i vezuje PP trakom. Drugi deo posla se odnosi na lepljenje kutije, što rade po dve do tri ekipe, zavisno od veličine kutije. Sve to nije teško, ali traži vreme da se savlada”, rekla je Danica Veljković, dodajući da niko nije ni očekivao da odmah sve znaju.

 

 

Posao i kolektiv joj se veoma sviđaju, kaže da sada ne bi mogla da zamisli da radi na nekom drugom mestu.

 

„Posao mi mnogo znači, kako zbog finansija, tako i zbog toga što se osećam ispunjeno, krećem se među ljudima i uvek saznam nešto novo”, dodala je ona.

 

Njena koleginica sa obuke  Jelena Cvetković (35) završila je trgovačku školu, a prethodno je radila u trgovini i proizvodnji drvene ambalaže. Na obuku je došla tragajući za boljim poslom i boljim uslovima rada.

 

„Trenutno radim na poslovima režije, prošle smo i obuku za ručno lepljenje i za mašinski rad, gde moraš da budeš na štampi i na sečenju kartona, prolaziš kroz celokupan proces rada”, objasnila je Jelena.

 

 

 

To što se zaposlila joj je veoma značajno jer ima porodicu i dve plate su u kući neophodne.

 

Važno je, kako je rekla, i to što je naučila nešto novo.

 

Obuka za pomoćnog kartanožera sprovedena je tokom jula i avgusta, a pohađalo ju je petoro praktikanata. Oni su u tom periodu imali 50 sati teorije i 270 sati praktičnog rada. Obuka je bila podeljena na pet modula tokom kojih su učili kako se priprema za proizvodnju, kako se proizvodi kartonska kutija i rukuje gotovim proizvodom. Na kraju uči se i kako se održavaju radni prostor i mašine.

 

Firma „Dunipak” se bavi preradom kartonske ambalaže, a zapošljava sedamdesetak radnika. Među njenim kupcima su mnoge firme iz auto-industrije. Cilj je da se proizvodnja dalje širi, da se aktivira druga smena čime bi bio obezbeđen posao za još tridesetak radnika.

 

 

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković