Kragujevac:  Na treningu za somelijere u Kragujevcu tražilo se mesto više. Interesovanje kandidata je bilo veliko, a za obuku je odabrano 12 mladih bez posla. Oni su, prema formalnom obrazovanju, mogli da krenu i nekim drugim putem, ali su  izabrali baš ovaj, vinski. Na treningu za somelijere „brusili“ su svoj talenat i učili  kako da gostima restorana preporuče ukuse za najbolji užitak. Uspešan završetak obuke nagrađen je sertifikatom koji im je otvorio put ka zaposlenju u brojnim vinarijama i ugostiteljskim objektima u Kragujevcu i okolini. Posle obuke svi polaznici su pronašli posao u Kragujevcu, Beogradu, inostranstvu. Do zaposlenja su  došli brzo jer je somelijer specijalizovano zanimanje, vrlo traženo.

U vinu je ukus nezaborava

Studentkinja hemije iz Kragujevca, Anđelka Lakić, priča da je privatno volela da proba vina, više nego da ih pije. Istraživala  je i pokušavala da u vinu pronađe nešto što je nezaboravno. Kaže da je tragala je za vinom koje ostavlja neponovljiv utisak.

„Na treningu za somelijere sam naučila dosta o senzorici vina, kako se zaista probaju, pa volim da kažem da ih sada ozbiljnije probam, da ih razumem!“ 

Anđelka je osvojila najviše bodova na završnom testu  i proveri stečenih veština. Ipak, ne želi sebe  da nazove somelijerom.  Imajući na umu neke svoje uzore u tom poslu kaže da je, ipak, samo amater sa dobrim početnim znanjem koje sada treba unapređivati svakodnevno. Šanse za to su joj velike, jer se posle obuke zaposlila u jednom beogradskom vinskom baru i otpočela saradnju sa vinarijama koje su, kako kaže, iz njenih snova.

Za Anđelku je dodatna vrednost ove obuke na radnom mestu upoznavanje ljudi iz „vinskog sveta“, predavača i polaznika koji su, kaže, beskrajno inspirativni, plene iskustvom, harizmatični, čulni, hedonisti…

Posao koji otvara nove vidike

Student mašinstva Branimir Petrović, po prirodi svestran, avanturističkog i sportskog duha, želeo je da na obuci „proširi vidike“ o vinima.

„Volim vina, da ih upoznajem i prepoznajem. Na obuci za somelijere dobio sam izvanrednu šansu da naučim kako to da radim da bi na najbolji način mogao i gostima restorana da pomognem da naprave pravi izbor. Bio sam na praksi u hotelu Zelengora, radili smo sa gostima, iz svesrdnu pomoć kolega i mentora. Oni su nas savetovali, ispravljali naše greške, usmeravali… Naučio sam  dovoljno da napravim taj važan, prvi korak u poslu somelijera. Sada se osećam slobodnije i stručnije u radu. Nastaviću da se usavršavam“ 

Posle obuke  za somelijere Branimir je dobio ponudu da radi ovaj posao u inostranstvu i odlučio je da je prihvati.

Vinski put do posla

Na putu vina našla se i Jelena Janićijević, studentkinja završne godine ekonomije. Na jednoj vinskoj manifestaciji prošle godine poželela je da sazna više o vinima. Prijavila se na poziv za obuku koji je videla na društvenim mrežama.

„Obuku sam prepoznala kao dobru priliku da steknem znanja o vinima, saznam kakav je taj vinski svet, šta je to somelijer, kakav je rad u ugostiteljstvu … Naučila sam i više od onoga što sam očekivala. Posebnu motivaciju dobila sam od vrsnih predavača iz Udruženja somelijera Srbije. Pored degustacije vina, radili smo servis vina u restoranima, a  posete vinarijama su mi bile vrlo zanimljive“

Fascinirana je raznovrsnošću sorti grožđa, galerijom vina. Na treningu je saznala koliko je Srbija u stvari bogata vinima i kakav ima potencijal za vinski turizam.

Svako vino  je priča za sebe, kaže Jelena, ali kao novopečeni somelijer ima svoje favorite, a to su vina iz Šumadije.

„Planiram da spojim ekonomiju i vina, odnosno da se  bavim prodajom i distribucijom vina“

Ko je somelijer?

Gosti restorana često i ne znaju ko je somelijer i šta on radi u restoranu i pomalo su skeptični. Dobar somelijer  ume da „osvoji“ i takvog gosta, jer mu prilazi na pravi način i preporučuje baš ona vina koja odgovaraju ukusu gosta, hrani koju konzumira, društvu i atmosferi. Tada se rađa prava priča i ugođaj koji gosti ne zaboravljaju.

Stevica Lazarević je završio školu za konobara, pa mu je novo znanje o somelijerstvu donelo bolju poziciju kod poslodavca u ugostiteljstvu.

„Trening je za mene bio pun pogodak. Zaposlio sam se u restoranu „Mustang“, jer poslodavac zna koliko je važno da ima sertifikovanog somelijera. Sa širim znanjima o vinu ja sam napredovao u poslu, a poslodavac je dobio priliku da ugostiteljske usluge obogati i podigne na viši nivo.“

Stevica je prezadovoljan jer radi posao koji je kreativan. Smišlja vinske preporuke prema  odabranom meniju hrane sa jedinim ciljem – da gost uživa i sa dobrim utiscima ponovo dođe na istu adresu.

O obuci još kaže da mu je najinteresantnije bilo upoznavanje sa putevima vina.

„Prilikom posete vinogradima širom Srbije video sam koliko jedna nežna vinova loza mora da se namuči do svog ploda, pa onda prerada i sve te faze dok se ne dobije samo jedna čaša zadovoljstva “

Prva obuka sa praksom za somelijere

Obuka za somelijere u okviru projekta „ Znanjem do posla“ bila je jedinstvena po tome što su polaznici pored teorijske nastave  imali praktičnu obuku na radnom mestu u restoranima. Aleksandar Stanojević profesionalni somelijer iz hotela Kragujevac bio je mentor na praktičnoj obuci za 5 praktikanata .

„Obuka je trajala 5 nedelja. Iako se već na početku može da oseti ko ima sklonosti ka ovom poslu, moji đaci su shvatili da uz talenat moraju mnogo i da vežbaju. Govorio sam im da je potrebno mnogo zalaganja i vežbanja, kako bi u tih par sekundi, pred gostom restorana ili vinarije, bili perfektni. Oni su na ovoj obuci dobili startna znanja, osnovu, a pred njima je dalje, kontinuirano učenje i usavršavanje, što i odlikuje najbolje somelijere“

U misiji promocije domaćih sorti

Predsednik Asocijacije Wine expert i jedan od predavača Zoran Dragoljević Žorž, kaže da su polaznici obuke podučavani o istoriji vinarstva, vinskim regionima u Srbiji koje su i posetili, vinifikaciji-proizvodnji vina, uzgajanju vinove loze, servisu vina i najvažnijem segmentu – senzorici vina.

Poseban akcenat u programu obuke je bio stavljen na poznavanje domaćih vina i promociji vinskih regija u Srbiji.

„Potreba za somelijerima je velika iz više razloga. Vinska scena se obnavlja u Srbiji koja je vekovima imala tradiciju gajenja vinove loze, proizvodnje i služenja vina. Potrebni su nam obrazovani ljudi koji će na pravi način preporučiti vina konzumentima kao i slaganje hrane i vina. Somelijeri takođe imaju važni ulogu u priči o vinskom turizmu u Srbiji koja se takođe razvija“

Dragoljević podseća, u duhu predmeta koji je predavao – istorija vinarstva i vinske regije, da somelijeri 21. veka  nastavljaju vekovnu tradiciju jednog od najstarijih zanimanja.

„U Srbiji je na dvoru cara Dušana postojala titula podrumara, koju je imao otac Vuka Brankovića-Pribac Hrebeljanović koji je zvanično  bio prvi podrumar odnosno somelijer u srpskoj istoriji“

Njegovi savremenici, mladi iz Šumadije kao sertifikovani somelijeri sa veštinom „skeniranja“ vina krenuli su u svoju misiju, dabome, složni da – in vino veritas.

Znanjem do posla – Kragujevac

Program „Znanjem do posla“ podržao je u Kragujevcu realizaciju 12 projekta obuke na radnom mestu za 226 nezaposlenih, mlađih od 30 godina.

Kroz program obuke za operatere štamparske mašine u kompaniji Grafostil“ prošlo je 15 mladih, a za njegovu realizaciju izdvojeno je više od 12.000 švajcarskih franaka. Osim ove obuke, u GM Konsaltingu finansirana je edukacija 15 službenika prodaje za 19.500 franaka. Kroz obuku je prošlo i 20 mladih za posao knjigovođe na Ekonomskom fakultetu, a za tu edukaciju dodeljeno je 14.000 franaka.

Takođe, organizovan je program obuke i za 15 operatera unutrašnjeg saobraćaja u Green inženjeringu sa skoro 21.000 švajcarskih franaka, dok je 20 mladih prošlo kroz obuku za Java programski jezik u IKT klasteru Centralne Srbije za više od 10.000 švajcarskih franaka. U Milanović inženjeringu je 20 mladih obučeno za CNC operatera, a program je finansiran sa jače od 14.500 švajcarskih franaka.

Pored ovih zanimanja, kroz obuku je prošlo i 12 mladih za  somelijara u udruženju “Wine expert” za 13.500 švajcarskih franka, a i 15 mlađih od 30 godina za termičke električare u kompaniji Unior components za šta je bilo izdvojeno 15.000 franaka. Osim toga, 14.500 franaka odvojeno je za obuku 24 mladih za kalioničare- električare u Politehničkoj školi.

Za 15 mladih bez roditeljskog staranja organizovana je obuka u Centru za porodični smeštaj i usvojenje Kragujevac, a za program je izdvojeno skoro 19.500 švajcarskih franaka. U NVO Oaza Sigurnosti Kragujevac 30 žena žrtvi porodičnog nasilja prošlo je kroz obuku vrednu više od 20.500 švajcarskih franaka. Takođe, u Udruženju privatnih predškolskih ustanova 25 mladih prošlo je kroz obuku za medicinske sestre, za šta je izdvojeno skoro 12.000 švajcarskih franaka.

Znanjem do posla – Srbija:

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 350 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.

Za realizaciju 22 projekta obuke na radnom mestu, za isto toliko zanimanja na koje su lokalni privrednici u pet pilot zajednica (Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Novi Pazar i Pirot), ukazali kao na deficitarne, Vlada Švajcarske odvojila je u prvom krugu „Opportunity“ Fonda približno 450.000 franaka.

Za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 194.000 franaka, dok je za realizaciju devet projekata kojima se testiraju inovativni modeli zapošljavanja u Srbiji izdvojeno dodatnih 155.000 franaka.

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i oni se realizuju u osam lokalnih zajednica – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rači, Pirotu, Paraćinu, Užicu i Somboru.

Novinarka: Gordana Mirović / Uredio: Tibor Jona

Korisni linkovi:

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) – LINK
Švajcarska kancelarija za saradnju – LINK
Business Inovation Programs – LINK
Razvojni biznis centar – LINK