Pirot:  Obuka za ličnog pratioca u Pirotskom udruženju za MNRL

 

Jedan od  polaznika obuke za ličnog pratioca u okviru programa ”Znanjem do posla” u Pirotu je Vladimir Ilić, mladi čovek koji je završio je Administrativno- birotehničku školu apsolvent je pedagogije i već ima iskustvo u radu sa decom.

 

U Udruženju za mentalno nedovoljno razvijena lice (MNRL), gde se odvija obuka, objašnjavaju da je lični pratilac deteta usluga socijalne zaštite koja je namenjena deci sa smetnjama u razvoju kojima je potrebna podrška da zadovolje osnovne potrebe u svakodnevnom životu, ali pod uslovom da su prethodno uključena u vaspitno-obrazovnu ustanovu.

 

“Obuku sam prihvatio jer sam to video kao dobru šansu za svoje dodatno usavršavanje u oblasti rada sa decom sa smetnjama u razvoju. Ova obuka mi znači kao još jedna prilika za usavršavanje i sticanje novih znanja i veština“, rekao je Vladimir, koji je inače jedini muškarac u grupi od njih petoro koji su se opredelili za ovo zanimanje.

 

Ovo nije njegovo prvo iskustvo u radu sa decom. Radio je, kako je rekao, dve godine sa decom u prihvatnim centrima za migrante na jugu Srbije, kao facilitator na poslovima pružanje psihosocijalne pomoći. Takođe je oko godinu i po dana u muzičkom studiju za decu i roditelje Musicorn, uz mentorstvo muzikoterapeuta, radio u oblasti muzikoterapije sa decom sa smetnjama u razvoju.

 

Prema njegovim rečima, teorijska obuka za ličnog pratioca deteta je, zbog epidemiološke situacije, bila on-line, na platformi Zoom.

 

 

img

 

 

“Dva dana, u trajanju od po osam sati, imali smo priliku da čujemo sve potrebne informacija koje treba da zna jedan lični pratilac deteta. Kroz prezentacije, diskusiju, navođenje iskustava iz prakse, upoznali smo se sa teorijom iz oblasti socijalne zaštite (usluge lični pratilac deteta), klasifikacijama ometenosti u razvoju i karakteristikama svake od smetnji”, naveo je on.

 

Upoznali smo se, dodao je, i sa asertivnim tehnologijama i njihovim značajem u svakodnevnom životu, radu i obrazovanju dece iz ove populacije, kao i sa komunikacijom i načinom na koji treba da se uspostavi interakcija sa decom.

 

Praksa je organizovana u Udruženje za mentalno nedovoljno razvijena lica gde imamo prilike da se upoznamo sa decom i da teorijska znanja primenimo u praksi. Od ove obuke očekujem da steknem nova znanja iz ove oblasti i da se bolje pozicioniram na tržištu rada, poručio je Vladimir Ilić.

 

Vladimir doneo osveženje 

 

Obuku pohađaju Maša Igić, Gordana Simonović, Nada Vidanović, Katarina Vidanović – Marković i Vladimir Ilić. Nekima od njih je ovo prvi susret sa decom sa smetnjama u razvoju. Vladimir se, međutim, sa već značajnim iskustvom u radu sa decom kojoj je potrebna dodatna pomoć, vrlo brzo uklopio u kolektiv. Deci koja borave u prostorijama Udruženja MNRL, uglavnom do tada okruženoj osobama ženskog pola, pojava Vladimira bila je pravo osveženje. Empatija, vedar duh, ophođenje prema svakom detetu sa puno pažnje i topline doneli su, s duge strane, izuzetnu saradnju dece. Vladimir je pravi primer osobe uz čiju će podršku dete moći da razvija svoje potencijale i uključuje se u vaspitno – obrazovni sistem i svakodnevni život u zajednici, izjavila je jedna od mentorki obuke Bojana Jovanović.

 

 

Tekst i foto: Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković