Knjaževac: Nezaposlenost je jedan od najvećih problema mladih,navode u Centru za obuku i radno angažovanje u Knjaževcu. Podticanje aktivizma i angažovanja su važni za njihov bolji položaj u društvu, ali je suštinski problem radno osposobljavanje, obučavanje i konačno zapošljavanje mladih. Direktor Centra Bojan Radosavljević kaže da se zbog toga se ušlo u realizaciju programa ”Znanjem do posla”

”Iskustva razvijenih zapadnih zemalja koristimo da bismo rešili problem nezaposlenosti mladih”, kažu u Centru za obuku i radno angažovanje mladih u Knjaževcu.

 

Kroz program mladi stiču nova znanja, a poslodavci dobijaju šansu da zaposle kvaltetan kadar.-

 

”U poslednje dve godine, sa dobijanjem zanačajnije podrške međunarodnih organizacija, posebno Švajcarske razvojne agencije, ušli smo u studioznije rešavanje ovog problema na način da koristimo pozitivna i dobra iskustva, koja zemlje Zapadne Evrope imaju u rešavanju problema nezaposlenosti mladih.”

 

Protekle godine, zahvaljujući programu ”Znanjem do posla”, zaposlenje je u nekoliko knjaževačkih firmi pronašlo dvadesetak devojaka i mladića. Svi oni prošli su program obuke na radnom mestu, stekavši veštine i znanja, potrebna određenim kompanijama.

 

 

Projekat ”Znanjem do posla” sprovodi se kroz nekoliko manjih programa. Jedan od njih je obuka radnom mestu, zahvaljujući kojoj je u knjaževačkim firmama posao dobilo dvadesetak mladih ljudi.

 

”Program obuke na radnom mestu je jedan od najučinkovitijih i najefektnijih. On podrazumeva saradnju sa lokalnim privrednim subjektima, sa kojima smo pronašli zajednički interes- naša socijalna misija je povećanje zapošljivosti mladih, a njihov zapošljavanje kvalitetne radne snage”, kaže Radosavljević

 

Centar za obuku i radno angažovanje sklopio je sporazume sa poslodavcima koji su primili i obučili mlade za određeni za posao u njihovim firmama. U pošlogodišnjem programu učestvovale su tri kompanije Kran ing, Beba kids i Recika u kojima su mladi prošli obuku za za galanteriste, monter – bravare i šivače tekstila.

 

“Koristeći naš program, firme mogu da obučavaju radnu snagu bez ikakvih troškova. Na konkurs se javilo devedesetoro mladih ljudi. Za svakog od njih organizovan je intervju sa poslodavcima”, navodi Radosavljević.

 

Na kraju od 47 izabranih mladih ljudi , 21 je ostao da radi u tim kompanijama.

 

“Zajedničkim snagama pomoćiemo mladima da izaberu zanimanje i steknu iskustvo”

 

Starijim osnovcima i srednjoškolcima, koje tek čeka osvajanje sveta rada, namenjen je Centar za karijerno vođenje i savetovanje. On treba da im pomogne da identifikukuju svoje sposobnosti, interesovanja i odaberu profesiju kojom će se baviti u budućnosti.

 

”Ovo nije novina u našoj državi, to se nalazi se u nastavnim planovima svih škola u Srbiji, ali škole rade onoliko koliko mogu. U Švajcarskoj su karijerni centri veoma bitni i takva vrsta obrazovnog mentorstva postoji tokom čitvog školovanja. Deca se, u skladu da sposobnostima i interesovanjima usmeravaju da izaberu pravo zanimanje. To je i naša ideja”, kaže direktor Centra

 

On napominje da Zakon o obrazovanju nije podložan brzim promenama, ali da je zahvaljujući eksternoj podršci međunardonih organizacija, Centar napravio sporazume sa školama.

 

“Napravićemo tim karijernih savetnika. Tako ćemo, zajedničkim snagama, kroz novi pristup, mladim ljudima pomoći da izaberu zanimanje i steknu praktično iskustvo u komapanijama”, zaključuje Radosavljević.

 

Program ”Znanjem do posla” zasniva se na švajcarskom sistemu upravljanja tržištem rada, prilagođenom posebnostima naše zemlje i svake opštine pojedinačno. Program se finansira sredstvima Švajcarske razvojne agencije, a na osnovu bilateralnog sporazuma ove zemlje i Srbije. Iskustva, stečena u njegovoj realizaciji treba da pomognu Ministarstvu prosvete da izvrši reformu obrazovanja.