Novi Pazar: Petoro mladih iz Brvenika započelo je početkom novembra, u sklopu programa “Znanjem do posla”, obuku za šivača u preduzetničkoj radnji za proizvodnju odeće Danijele Jakovljević koja će trajati do kraja godine.

 

Oni će steći znanja za izvođenje osnovnih operacija na mašinama za šivenje garderobe, kao što su sastavljanje iskrojenih delova, našivanje rajsfešlusa ili pojasa.

 

Među praktikantima je i dvadesetčetvorogodišnja Bojana Milošević koja je završila Visoku ekonomsku školu.

 

„Nisam mogla da pronađem posao u struci za koju sam se školovala, a nisam radila ni neki drugi posao. Zato sam se prijavila na ovu obuku, ali i zbog toga što sam kreativna, interesuje me dizajniranje odeće i šivenje. Hobi mi je krojenje odeće od starih komada koje više ne nosim, volim da prekrajam garderobu i zato se pronalazim u zanimanju šivača“, rekla je Bojana za E2E.

 

Za ovih par nedelja već je, kako je rekla, savladala početne operacije na elektronskoj mašini, a do kraja obuke je očekuje učenje i na ostalim mašinama koje se koriste kompaniji.

 

 

“Nadam se i očekujem da ću po završetku obuke opravdati poverenje vlasnika i mentora i da ću ostati da radim”, napomenula je ona.

 

Njena mentorka Danijela Jakovljević istakla je da se Bojana dobro snašla na početku obuke, kao i da zna da planira svoje vreme za posao i obaveze.

 

“Sama preuzima inicijativu u obavljanju zadataka, lepo komunicira sa ostalim kolegama i mentorom. Dobri su i ostali praktikanti, uklopili su se, odgovorni su, zainteresovani i vredni”, ocenila je mentorka.

 

Pre praktične obuke, Bojana i ostali praktikanti su prošli teorijsku obuku tokom koje su se upoznali sa delovima mašina, tehnološkim procesom šivenja, kao i različitim materijalima koji se koriste za izradu odeće.

 

“Sada na praktičnim primerima uče šivenje na elektronskoj mašini, a slede im rad na specijalnim šivaćim mašinama i kratkošavnim šivaćim automatima”, navela je Bojanina mentorka Danijela Jakovljević.

 

U sklopu programa “Znanjem do posla”, koji finansijski podržava Vlada Švajcarske, ove godine u Novom Pazaru i okolini organizovane su i obuke za pomoćnog kuvara, u planu su za elektromontere, dok je u Ivanjici završena obuka za lične pratioce.

 

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković